Fokus

U akciji Evropola uhapšena 21 osoba zbog eksploatacije žrtava trgovine ljudima

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2023

-

15:36

U akciji Evropola uhapšena 21 osoba zbog eksploatacije žrtava trgovine ljudima
U akciji Evropola uhapšena 21 osoba zbog eksploatacije žrtava trgovine ljudima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U zajedničkim akcijama, koje je sredinom juna koordinisao Evropol, zbog radne eksploatacije žrtava trgovine ljudima uhapšena je 21 osoba, saopšteno je iz tog tela Evropske unije.

Između 10. i 17. juna Evropol je koordinisao zajedničkim akcijama pod nazivom EMPAKT, sa ciljem da se obračuna sa trgovinom ljudima i eksploatacijom migranata u radne svrhe. 

U saopštenju se navodi da je u akciji u kojoj su zajedno učestvovali izvršni organi 31 zemlje, uz podršku Jurodžasta (Eurojust), Fronteksa i Evropske agencije za rad, preko 27.000 policajaca izvršilo inspekcije na ukupno 11.360 lokacija u nizu sektora, uključujući gastronomiju, poljoprivredu i industriju lepote, posebno fokusirajući se na eksploataciju državljana zemalja van EU i izbeglica.

Rezultat inspekcija bio je identifikovanje 57 osumnjičenih, hapšenje njih 21 zbog radne eksploatacije, kao i identifikovanje 261 žrtve.

Podaci prikupljeni tokom operacije doveli su do pokretanja 86 novih istraga u cilju identifikacije daljih potencijalnih osumnjičenih i žrtava povezanih sa slučajevima trgovine ljudima širom EU i u drugim zemljama.

Operativne aktivnosti su bile usmerene na niz sektora, uključujući preradu hrane i mesa, restorane, usluge dostave i dostave hrane, kozmetičke salone, građevinarstvo, rudarstvo, transport i poljoprivredu, a zvaničnici su takođe targetirali radnu eksploataciju domaćica i negovatelja u privatnim posedima.

Komentari (0)

Svet