Fokus

Beloruski umetnik i kritičar režima umro u zatvoru pod nejasnim okolnostima

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2023

-

10:23

Beloruski umetnik i kritičar režima umro u zatvoru pod nejasnim okolnostima
Belorusija - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Istaknuti beloruski umetnik Aleš Puškin umro je u zatvoru u Grodnu u zapadnoj Belorusiji u 57. godini pod nerazjašnjenim okolnostima, saopštio je centar za ljudska prava "Vjasna".

Beloruski umetnik koji je svojevremeno bacio stajsko đubrivo ispred kabineta predsednika Aleksandra Lukašenka, preminuo je u zatvoru, gde je služio petogodišnju kaznu, prenosi Gardijan.

Njegova supruga Janina Demuh rekla je za AP da je "preminuo na odeljenju intenzivne nege u zatvoru pod nejasnim okolnostima".

Puškin je bio politički izvođač i karikaturista čija je tema često bio Lukašenko, autoritarni lider zemlje.

Umetnik je naslikao Lukašenka u paklu, okruženog interventnom policijom, na fresci u crkvi u beloruskom gradu Bobru.

"Još jedna tragična žrtva Lukašenkovog režima"

Puškin je 1999. godine osuđen na dve godine jer je prevrnuo kolica sa balegom na ulazu u predsedničku kancelariju u Minsku.

Bio je bio aktivan učesnik protesta političke opozicije. Ponovo je uhapšen u martu 2021. godine, a potom osuđen na pet godina zatvora zbog izazivanja mržnje i "sknavljenja državnih simbola", podseća britanski list.

Navodno, Puškin je na jednoj od svojih izložbi prikazao sliku beloruskog nacionaliste koji je sarađivao sa nacistima tokom Drugog svetskog rata, za koju su vlasti tvrdile da "rehabilituje i opravdava nacizam".

Prilikom izricanja presude se u znak protesta skinuo, zbog čega je stavljen u samicu na 13 dana.

Belorusija je bila zahvaćena masovnim protestima kada je Lukašenko ponovo izabran u avgustu 2020. na glasanju koje se smatralo nameštenim.

Vlasti su odgovorile brutalnim obračunom i hapšenjem više od 35.000 ljudi, zatvaranjem mnogih nevladinih organizacija i nezavisnih medija.

Prema organizaciji Vjasna, Belorusija je zatvorila skoro 1.500 političkih zatvorenika, uključujući i dobitnika Nobelove nagrade za mir Aleša Bjajatskog.

Liderka beloruske opozicije u egzilu Svetlana Tihanovska rekla je da joj je "slomljeno srce" zbog Puškinove smrti i zatražila je istragu.

"Jasno je da je Puškin postao još jedna tragična žrtva Lukašenkovog režima", rekla je ona i dodala da hiljade političkih zatvorenika pati u beloruskim zatvorima jer učestvuju u prodemokratskim protestima, podržavaju Ukrajinu ili jednostavno izražavaju svoja uverenja.

 

Komentari (0)

Svet