Fokus

Savet bezbednosti UN se danas sastaje zbog severnokorejskog lansiranja rakete

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2023

-

07:46

Savet bezbednosti UN se danas sastaje zbog severnokorejskog lansiranja rakete
AP/John Minchillo - Copyright AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će održati sednicu na kojoj će se razgovarati o severnokorejskom lansiranju interkontinentalne balističke rakete (ICBM) Hvasong-18.

Državni mediji u Severnoj Koreji objavili su da je oružje upozorenje Sjedinjenim Američkim Državama i drugim protivnicima, prenosi Rojters. Hvasong-18 je prva ICBM Severne Koreje koja koristi čvrsta goriva, što omogućava brže raspoređivanje projektila u slučaju rata.

"Testiranje je proces koji ima za cilj dalji razvoj strateških nuklearnih snaga Republike i, istovremeno, služi kao snažno praktično upozorenje protivnicima", objavila je državna agencija KCNA.

Dodaje se da je bezbednosna situacija "došla u fazu nuklearne krize nakon ere Hladnog rata".

Let severnokorejske rakete trajao je 74 minuta i bio je najduži do sada, a lansiranje nije imalo negativan uticaj na bezbednost susednih zemalja, navela je KCNA.

Prema zvaničnicima japanskog Ministarstva odbrane, projektil je putovao na visini od 6.000 kilometara sa dometom od 1.000 kilometara, pre nego što je sleteo u vode između Korejskog poluostrva i Japana.

Južna Koreja je lansiranje projektila nazvala "ozbiljnom provokacijom", dok je japanski premijer Fumio Kišida naredio svom kabinetu da prikuplja informacije i bude u pripravnosti za nepredviđene događaje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet