Fokus

Severna Koreja optužila SAD za narušavanje vazdušnog prostora

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2023

-

08:31

Severna Koreja optužila SAD za narušavanje vazdušnog prostora
Severna Koreja optužila SAD za narušavanje vazdušnog prostora - Copyright Tanjug/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja optužila je danas Sjedinjene Američke Države da su narušile njen vazdušni prostor vršeći izviđačke letove, zbog čega je Pjongjang upozorio da bi ti avioni mogli da budu oboreni, preneo je Rojters.

"Provokativne vojne akcije SAD dovele su Korejsko polustrvo korak bliže nuklearnom konfliktu", rekao je neimenovani portparol severnokorejskog ministarstva nacionalne odbrane, navela je novinska agencija KCNA.

U izjavi se kaže da, osim američkih izviđačkih aviona i dronova, Vašington pojačava tenzije tako što šalje nuklearne podmornice u blizini poluostrva.

"Nema garancije da se takav šokantan incident, kao što je obaranje američkog strateškog izviđačkog aviona, neće dogoditi u vodama istočno od Koreje", istakao je portparol.

U izjavi se citiraju prošli incidenti u kojima je Severna Koreja presrela američke avione na granici sa Južnom Korejom i u blizini obale.

Severna Koreja se često žalila na američke izviđačke letove u blizini poluostrva, a zasad nema odgovora američke vojske stacionirane u Južnoj Koreji na optužbe Pjongjanga.

Južnokorejska vojska je navela da "nije tačno" da je narušen vazdušni prostor severnog suseda, već da američka vojska sprovodi rutinske izviđačke letove oko ostrva, dodajući da saveznici rade blisko i nadgledaju šta radi Pjongjang.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet