Fokus

SAD šalju avione F-16 u Ormuski moreuz: Zabrinutost zbog jačanja veza između Irana, Rusije i Sirije

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2023

-

08:43

SAD šalju avione F-16 u Ormuski moreuz: Zabrinutost zbog jačanja veza između Irana, Rusije i Sirije
SAD šalju avione F-16 u Ormuski moreuz: Zabrinutost zbog jačanja veza između Irana, Rusije i Sirije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države pojačavaju korišćenje borbenih lovaca oko strateškog Ormuskog moreuza kako bi zaštitili brodove od iranskih zaplena, izjavio je visoki zvaničnik pri američkom Ministarstvu odbrane, dodajući da su SAD sve više zabrinute zbog jačanja veza između Irana, Rusije i Sirije.

Zvaničnik je novinarima u Pentagonu rekao da će SAD poslati avione F-16 u region Persijskog zaliva ovog vikenda, kako bi dali podršku jurišnim avionima A-10 koji tamo patroliraju više od nedelju dana, preneo je AP.

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, naveo je da će avioni F-16 pružiti vazdušnu podršku brodovima koji prolaze moreuzom i pojačati vidljivost vojsci u toj oblasti, kao sredstvo odvraćanja od Irana.

Američka agencija navodi da ovaj potez dolazi nakon što je Iran pokušao da zapleni dva naftna tankera u blizini moreuza prošle nedelje, otvorivši vatru na jedan od njih.

Američka ratna mornarica saopštila je da su se iranski brodovi udaljili kada im je američki razarač USS Mekfol prišao.

Ormuski moreuz spaja Persijski zaliv sa Omanskim zalivom, a strateški je važan jer kontroliše morski promet prema Kuvajtu i Iraku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet