Fokus

Fon der Lajen: Migracioni sporazum sa Tunisom je model i za druge zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2023

-

16:23

Fon der Lajen: Migracioni sporazum sa Tunisom je model i za druge zemlje
Tanjug/AP/Tunisian Presidency - Copyright Tanjug/AP/Tunisian Presidency

veličina teksta

Aa Aa

Migracioni sporazum Evropske unije (EU) sa Tunisom može poslužiti kao model i za druge zemlje, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i naglasila da se EU bori da zaustavi nelegalne migrantske tokove širom Mediterana.

EU i Tunis su prošle nedelje potpisali "strateški partnerski sporazum" koji uključuje obračun sa švercerima ljudi i pooštravanje sistema granične kontrole, podseća Rojters.

"Želimo da naš sporazum sa Tunisom bude model i plan za partnerstvo sa drugim zemljama u budućnosti", rekla je Fon der Lajen na konferenciji održanoj u Rimu.

Ilegalni tokovi migranata su naneli štetu mediteranskim zemljama, ukazala je danas i premijerka Italije Đorđa Meloni i uputila poziv za zajedničku borbu protiv trgovaca ljudima.

Suprotno od ranije tvrdokorne retorike Đorđe Meloni, ona je tokom svog današnjeg izlaganja u Rimu rekla da je njena vlada otvorena da primi više izbeglica koje dolaze legalnim putem i ukazala da je "imigracija potrebna i Italiji i Evropi".

"Masovna ilegalna imigracija svima nanosi štetu. Od nje imaju korist samo kriminalne grupe koje se bogate o trošku naugroženijih, a svoju moć koriste čak i protiv vlada", upozorila je Meloni.

Pored sporazuma EU i Tunisa o migraciji sklopljeni su i sporazumi u okviru kojih će, između ostalog, EU ulagati novac u digitalizaciju, modernizaciju obrazovanja i projekte održive energije u Tunisu.

Londonski Tajms ocenjuje ovaj sporazum kao kontroverzan, navodeći da tuniski predsednik Kais Said ''marginalizuje'' opoziciju.

Postoje i snažne kritike na račun tretmana migranata u Tunisu, a kao primer se navodi da je ranije ovog meseca, nakon nereda u gradu Sfaksu, stotine migranata poslato u pustinju na granicu sa Libijom.

Zvanični Brisel želi da postigne sporazume ove vrste sa više zemalja, što je potvrdila i Meloni i to nazvala ''novim modelom odnosa sa zemljama u Severnoj Africi".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet