Evropa

Sporazum EU i Tunisa o migrantima za Rutea ''prekretnica'', za druge kontroverza

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2023

-

11:27

Sporazum EU i Tunisa o migrantima za Rutea ''prekretnica'', za druge kontroverza
Sporazum EU i Tunisa o migrantima za Rutea ''prekretnica'', za druge kontroverza - Copyright Tanjug/AP/Bernd von Jutrczenka

veličina teksta

Aa Aa

Holandski premijer Mark Rute nazvao je sporazum EU i Tunisa o migraciji ''pravom prekretnicom'', nakon što je potpisan dogovor prema kojem će afrička zemlja, u zamenu za stotine miliona evra, preduzeti mere da se zaustave ilegalni prelazi migranata iz te zemlje ka zemljama EU, preneo je holandski Tajms.

Sporazum je usledio posle više nedelja pregovora i najava iz EU da će Tunisu pomoći sa milijardu evra kako bi se zemlja izborila sa ugroženom ekonomijom, finansijama i migrantskom krizom, preneo je ranije Rojters.

''Sve su to ključne mere za podršku naporima na zaustavljanju iregularnih migracija'', poručio je Rute na Tviteru.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je EU Tunisu namenila 100 miliona evra za borbu sa nelegalnim migracijama.

''Ovo je ulaganje u naš zajednički prosperitet, stabilnost i buduće generacije'', rekla je Von der Lajen nakon potpisivanja sporazuma.

Pored migracija, sklopili su i sporazume o pitanjima poput energetike i ekonomije, pa će EU tako ulagati novac, između ostalog, u digitalizaciju, modernizaciju obrazovanja i projekte održive energije u Tunisu, koji se suočava sa ekonomskim poteškoćama.

Tajms ocenjuje dogovor kao kontroverzan, navodeći da tuniski predsednik Kais Said ''potiskuje'' opoziciju i da postoje snažne kritike na račun tretmana migranata u Tunisu, pa se kao primer navodi da je ranije ovog meseca stotine migranata poslato u pustinju na granicu sa Libijom nakon nereda u gradu Sfaksu.

Brisel želi da postigne sporazume ove vrste sa više zemalja, što je italijanska premijerka Đorđa Meloni nazvala ''novim modelom odnosa sa zemljama u Severnoj Africi.

Fondacija za izbeglice, Amnesti internešenel i drge organizacije veoma kritično gledaju na sporazum, jer strahuju da severnoafrička zemlja neće poštovati ljudska prava tražilaca azila i migranata.

''Ovo je istorijski razvoj događaja i nije dobar. Istorijske knjige će o tome govoriti. Potpuno je neverovatno da će ljudska prava tražilaca azila i migranata biti poštovana u Tunisu, bez obzira na to koliko je novca u pitanju. Ovakvi migracioni sporazumi znače rušenje rincipa međunarodne zaštite izbeglica'', poručeno je iz holandskog Saveta za izbeglice.

Dodaje se da Evropa pretvara Tunis u ''neku vrstu ćorsokaka'' za migrante i tražioce azila.
Amnesti internešenel smatra da će krijumčari ljudi posebno imati koristi od sporazuma.

''Sve dok ne postoje legalni migracioni putevi, tražioci azila i migranti će i dalje računati na krijumčare ljudi. Štaviše, ostaje da se vidi kako će se EU i Tunis pozabaviti krijumčarenjem ljudi'', navodi se u saopštenju Amnestija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa