Evropa

Sporazum EU i Tunisa o partnerstvu u borbi protiv nelegalnih migracija: Razbiti ''biznis modele'' trgovaca ljudima

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2023

-

22:44

Sporazum EU i Tunisa  o partnerstvu u borbi protiv nelegalnih migracija:  Razbiti ''biznis modele'' trgovaca ljudima
Tanjug/AP/Tunisian Presidency - Copyright Tanjug/AP/Tunisian Presidency

veličina teksta

Aa Aa

Tunis i Evropska unija potpisali su danas sporazum o strateškom partnerstvu koji podrazumeva jačanje borbe protiv trgovaca ljudima i oštrije kontrole granica.

Sporazum je usledio posle više nedelja pregovora i najava iz EU da će Tunisu pomoći sa milijardu evra kako bi se zemlja izborila sa ugroženom ekonomijom, finansijama i migrantskom krizom, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Tunisian Presidency

 

Holandski premijer Mark Rute objavio je da sporazum EU sa Tunisom predviđa mere na razbijanju ''biznis modela'' trgovaca ljudima i jačanju kontrola granica.

''Sve su to ključne mere za podršku naporima na zaustavljanju iregularnih migracija'', poručio je Rute na Tviteru.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je EU Tunisu namenila 100 miliona evra za borbu sa nelegalnim migracijama.

Tanjug/AP/Tunisian Presidency

 

Italinska premijerka Đorđa Meloni najavila je da će sledeće nedelje u Rimu biti održana međunarodna konferencija o migracijama, na kojoj će učestvovati brojni zvaničnici, među kojima i predsednik Tunisa Kais Said.

Rojters navodi da je, prema zvaničnim podacima, od početka godine do 14. jula do obala Italije stiglo oko 75.000 migranata, što je za gotovo 32 hiljade više nego u istom periodu 2022. 

Više od polovine migranata od ukupnog broja koji su se dokopali Italije ove godine dolazilo je iz Tunisa, dok su ranijih godina migranti uglavnom većinom dolazili iz Libije, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa