Fokus

Razvoj veštačke inteligencije na prekretnici: Sedam vodećih kompanija AI uvodi mere zaštite

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/07/2023

-

13:56

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Sedam vodećih kompanija koje se bave razvijanjem veštačke inteligencije (AI) pristale su da uvedu mere zaštite kako bi njihovi proizvodi bili bezbedniji. Na mere zaštite obavezali su se nakon sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. 

Sastanak je usledio na pritisak predsednika SAD i njegove administracije, a održan je iza strogo zatvorenih vrata u Beloj kući. Čelnici sedam vodećih kompanija koje razvijaju alate za veštačku inteligenciju su se dogovorili da će preduzeti dobrovoljne mere.

Kako je kasnije na konferenciji za novinare saopštio Džozef Bajden kompanije su se složile da "testiraju sposobnosti svojih sistema, procene rizike i objave rezultate procene". Oni će morati da se zaštite od sajber pretnji i da označe sadržaj koji je nastao uz pomoć veštačke inteligencije, kao i da pomognu u borbi sa najvećim izazovima, od raka do klimatskih promena.

Bajden je naveo da su oni dobrovoljno preuzeli ove obaveze i da je to ključni sledeći korak projekata koji su zasnovani na veštačkoj inteligenciji. Bajden najavljuje da će "pritisnuti" Kongres kako bi sve ovo dobilo zakonsku obavezu. Kompanije koje su priostale da uvedu mere zaštite su: Amazon, Anthropik, Google, Inflektion, Meta, Microsoft, OpenAI

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet