Tehnologija

Mask o novoj AI kompaniji će raditi na razumevanju univerzuma: Misija je da istraži šta se, dođavola, ovde dešava

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2023

-

08:35

Mask o novoj AI kompaniji će raditi na razumevanju univerzuma: Misija je da istraži šta se, dođavola, ovde dešava
Mask o novoj AI kompaniji će raditi na razumevanju univerzuma: Misija je da istraži šta se, dođavola, ovde dešava - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki milijarder Ilon Mask izjavio je da je svrha njegove nove kompanije za veštačku inteligenciju "xAI" da "razume univerzum", prenosi danas Rojters.

U 90-minutnom audio ćaskanju na Tviteru, Mask je prvi put govorio o svojoj viziji za "xAI", a povremeno je prelazio i na teme kao što su evolucija Zemlje i krhkost civilizacije.

U pokušaju da produbi razumevanje univerzuma, Mask se našalio da je misija "xAI" da, kako je rekao, istraži "šta se, dođavola, ovde dešava?".

Mask je najavio formiranje "xAI" još u sredu, nakon što je optužio kompanije kao što su "OpenAI" i "Gugl" da razvijaju tehnologiju, a da pritom ne razmatraju rizike za ljude.

"OpenAI" i "Gugl" nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Mask je rekao da će "xAI" pokušati da bude "dobra veštačka inteligencija" (AGI), kao alternativa "Majkrosoftu", "Guglu" i "OpenAI".

AGI se smatra opštom inteligencijom koja može da reši probleme kao čovek.

On je dodao da će "xAI" raditi blisko sa njegovim ostalim kompanijama kao što su Tviter i Tesla.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

16.07.2023 07:03

Не може се универзум "разумети", јер се разумом не може "дохватити" свеукупна реалност, универзум се мора метафизички доживети. Рационализам је вечита илузија запада. Разумевање реалности је само мали делић свеукупне реалности. Као што нос опажа само мирс, ухо само звук, а око само боју, облик, просторност, језик само укус... тако и разум опажа само фрагменте реалности, који су у оквиима разумске "јурисдикције", а не свеукупна реалност. Пун доживљај реалности (а ни пуна реалност није свеукупна реалност) може се доживети само са свим потенцијалима душе, а не са појединим чулима или сићушним умом. Доживљај реалности јке непосредни доживљај истине, а не посредни доживљај, преко било ког појединог чула или ума. Никаква интелигенција не може обухватити свеукупну реалност јел је свеукупна реалност много више од онога што интелигенција и теоретски може обухватити. Исто као што се сваким појединим чулом опажа само другачији фрагмент реалности, тако се и разумом опажа само другачији фрагмент реалности, не целокупна реалност. Физичка реалност је само део свеукупне (физичке, метафизичке, трансценденталне и духовне) реалности, бавити се само физичким аспектом реалности слично је што и бавити се сном, а: "Сном је човјек успаван тешкијем У ком види страшна привиђења И једва се опредјелит може Да му биће у њима не спада."

Magazin