Fokus

Američko Ministarstvo pravde tuži Teksas zbog barijera protiv migranata iz Meksika

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2023

-

23:41

Američko Ministarstvo pravde tuži Teksas zbog barijera protiv migranata iz Meksika
Američko Ministarstvo pravde tuži Teksas zbog barijera protiv migranata iz Meksika - Copyright Tanjug/AP Photo/Eric Gay

veličina teksta

Aa Aa

Američko ministarstvo pravde tužilo je danas Teksas zbog plutajućih barijera koje je ta savezna država postavila na reci Rio Grande kako bi blokirala dolazak migranata iz Meksika.

"Izgrađeni su objekti na plovnoj vodi Sjedinjenih Država, bez odobrenja korpusa", navelo je ministarstvo pravde, prenosi Rojters.

Američki tužilac Zapadnog okruga Teksasa Džejmi Esparza zapretio je da će preduzeti pravni postupak u pismu poslatom prošle nedelje republikanskom guverneru Gregu Abotu. 

Esparza je rekao da velike plastične plutajuće barijere postavljene ranije ovog meseca u blizini grada Igl Pas nezakonito ometaju plovidbu rekom.

Abot je u ponedeljak poslao pismo predsedniku Džozefu Bajdenu, optužujući ga da nije sproveo zakone o imigraciji i da je izazvao "rekordni nivo ilegalne imigracije".

"Teksas će vas videti na sudu, gospodine predsedniče", napisao je Abot. 

Broj migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice između SAD i Meksika opao je otkako je Bajden u maju primenio novu restriktivnu politiku azila. Uprkos tome, u junu je uhapšeno oko 100.000 ljudi, navodi Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet