Fokus

Pokrenuta istraga u SAD nakon što su poverljivi imejlovi greškom poslati savezniku Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2023

-

12:46

Pokrenuta istraga u SAD nakon što su poverljivi imejlovi greškom poslati savezniku Rusije
Pokrenuta istraga u SAD nakon što su poverljivi imejlovi greškom poslati savezniku Rusije - Copyright Tanjug AP/Andrew Craft

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo odbrane SAD pokrenulo je istragu nakon što su imejlovi sa poverljivim podacima poslati bliskom savezniku Rusije, zapadnoafričkoj državi Mali, umesto vojsci SAD kojoj su bili namenjeni, i to samo zbog greške u kucanju.

Imejlovi su bili namenjeni vojsci SAD koja koristi naziv domena ".mil". Međutim, propušteno je slovo "i", pa su poruke umesto toga otišle zapadnoafričkoj državi Mali. Zvaničnici odbrane navode da imejlovi nisu sadržali informacije koje bi mogle da ugroze operativnu bezbednost, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC). 

Zvaničnici su naveli da je greška uključivala samo mali broj imejlova koji je poslat Maliju, čiji je imejl domen ".ml".

"Pokrenuli smo istragu nakon što je mali broj imejlova greškom prosleđen na netačan imejl domen", rekao je portparol ministarstva odbrane. 

Portparol je rekao da imejlovi nisu sadržali nijednu informaciju koja bi mogla da ugrozi operativnu bezbednost ili tehničke podatke. Ispostavilo se ranije ovoga meseca da su milioni američkih vojnih imejlova takođe poslati u Mali, zbog iste greške u kucanju.

Veruje se da su neki od tih imejlova sadržali osetljive informacije, uključujući lozinke, medicinske kartone i planove puta najviših oficira. Mali je jedna od šest afričkih zemalja kojima je ruski predsednik Vladimir Putin obećao besplatne isporuke žitarica nakon prestanka važenja sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka ranije ovoga meseca.

Mali je takođe blizak ruski saveznik zbog toga što borci ruske paravojne formacije "Vagner" raspoređeni u toj afričkoj zemlji da se bore zajedno sa vojskom protiv džihadista.  Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je ranije ove sedmice da će ministar odbrane, načelnik vazduhoplovstva i zamenik načelnika generalštaba Malija biti sankcionisani zbog učešća u širenju "Vagnera" u toj zapadnoafričkoj zemlji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet