Fokus

U Pekingu 11 osoba poginulo, 27 nestalo u poplavama

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2023

-

07:24

U Pekingu 11 osoba poginulo, 27 nestalo u poplavama
U Pekingu 11 osoba poginulo, 27 nestalo u poplavama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 11 osoba je poginulo, a 27 se vodi kao nestalo u poplavama koje su pogodile Peking posle rekordnih padavina, javili su danas kineski državni mediji.

Obilne kiše padaju već četvrti dan u Pekingu i obližnjim gradovima nakon što je tajfun doneo severnoj Kini neprekidne padavine i poplave, preneo je Rojters. Peking će prvi put upotrebiti rezervoar za poplave koji je izgrađen još pre 25 godina. 

U kineskoj prestonici je od ponedeljka uveče zatvoreno više od 100 planinskih puteva i evakuisano više od 52.000 ljudi iz njihovih domova. Nekoliko linija metroa u Pekingu, uključujući zapadna predgrađa, danas su obustavljene.

Gradska vlast saopštila je da su padavine proteklih dana nadmašile rekorde postavljene tokom jakog nevremena pre 11 godina. U julu 2012. Peking je pogodila najjača oluja od osnivanja moderne Kine.

Doksuri, jedna od najjačih oluja koja je pogodila Kinu, oslabila je dok se kreće ka unutrašnjosti zemlje, ali su vlasti upozorile da ostaju rizici od daljih poplava i klizišta. U Pekingu su za danas prognozirane oluje sa grmljavinom, kao i za susedni grad Tjenđin i provinciju Hebei, javila je državna televizija CCTV. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet