Fokus

Mirovni pregovori u Džedi, ali bez učešća Rusije: Borba Zapadnih partnera Kijeva za pridobijanje "neodlučnih" zemalja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, WSJ

03/08/2023

-

16:00

Mirovni pregovori u Džedi, ali bez učešća Rusije: Borba Zapadnih partnera Kijeva za pridobijanje "neodlučnih" zemalja
Mirovni pregovori u Džedi, ali bez učešća Rusije: Borba Zapadnih partnera Kijeva za pridobijanje "neodlučnih" zemalja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Saudijska Arabija u narednih nekoliko dana planira da bude domaćin mirovnih pregovora koji uključuju Ukrajinu, Zapadne zemlje, kao i zemlje poput Brazila ili Indije - međutim, na samitu neće biti Rusije. Prema izjavama diplomata koji su uključeni u diskusiju, ovaj sastanak okuplja visoke zvaničnike iz oko 30 zemalja, a dolazi usred sve veće borbe između Moskve i Kijeva za podršku velikih zemalja u razvoju, koje su uglavnom neutralne po pitanju rata u Ukrajini,prenosi WSJ.

Ukrajinski i Zapadni zvaničnici nadaju se da će uspeti da pridobiju podršku za sebe, kao i da će to napraviti dobar uvod za kasnije iznošenje principa po kojima bi se rat okončao u korist Ukrajine, mirovnim pregovorima između Moskve i Kijeva.

Kako su preneli američki mediji pozivajući se na izvore dobro upoznate sa temom, očekuje se da će, od američkih zvaničnika, na samitu biti savetnik Bele Kuće za nacionalnu bezbednost, Džejk Saliven.

Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

Džejk Saliven

Vuk Vuksanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i saradnik Londonske škole ekonomije za Euronews Srbija kaže da nije optimističan po pitanju čitavog niza mirovnih inicijativa.

"Imamo ideje da Turska može da da neku mirovnu inicijativu, imamo najavljen susret u Saudijskoj Arabiji – jedan specifičan mirovni skup koji okuplja Ukrajinu, SAD, zapadnoevropske zemlje ali i bitne adrese poput Indije, Kine i Brazila, ali bez učešća Rusije. Takođe imali smo i afričke i kineske inicijative, koje je ruski predsednik Vladimir Putin čak prihvatao načelno kao potencijalne osnove za rešavanje sukoba", kaže Vuksanović.

Dodaje, međutim, da "uprkos svim ovim inicijativama i toploj retorici", nije optimista da bilo koja od njih može uspeti, jer mora da okupi i Rusiju i Ukrajinu kao dva primarna učesnika sukoba.

"Ne vidim kako može da dođe do mirovnog proboja, jer dva ključna problema bilo kakvog potencijalnog mirovnog sporazuma su pitanje ukrajinske teritorije, tj. koliko toga ostaje u rukama Rusije, i pitanje ukrajinskog članstva u NATO. Ne vidim da oko toga postoji saglasnost, a dok god to ne postoji, ne vidim bilo kakav osnov da bilo koja od ovih mirovnih inicijativa uspe", ističe Vuksanović. 

Kremlj će "pažljivo posmatrati" samit

Rusija je odbacila bilo kakve ozbiljne razgovore o miru i zadržala sve ranije iznete stavove, uključujući i one o anektiranju određenih ukrajinskih teritorija koje čak trenutno ni ne kontroliše.

Pre nekoliko dana, iz Kremlja su rekli da će "pažljivo pratiti" razgovore.

"Ostaje da se razume do kraja šta su ciljevi koji su postavljeni, i o čemu zapravo organizatori planiraju da razgovaraju. Bilo koji pokušaj da se promoviše mirno rešenje situacije je vredan pozitivnog pristupa", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

S obzirom na to da Rusija neće učestvovati, postavlja se pitanje pravih ciljeva sastanka u Džedi i poruka koje učesnici žele da pošalju, a Vuksanović smatra da se "sve svodi na ulogu Saudijske Arabije".

Tanjug AP/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

"U ovom svetu koji je već dosta dugo u nastajanju, a koji je popločan pandemijom kovida 19 i ukrajinskim ratom, postoji polarizovan svet u kojem nastaju nova savezništva i novi igrači se pojavljuju. Uloga tzv. Sila srednjeg ranga, regionalnih igrača poput Turske i Saudijske Arabije je narasla", kaže Vuksanović.

Ističe da, u ovom slučaju, ovakve inicijative više govore o "ambiciji igrača, kao što je Saudijska Arabija da sebi podigne međunarodni kapital, tako što demonstira da ima svoje inicijative i da je sposobna da ima dijalog i sa zapadnim i nezapadnim igračima, sa onim što se kolokvijalno naziva globalni sever i globalni jug". 

"U tom kontekstu je bitna ova inicijativa, koja više govori o sposobnosti igrača kao što su Saudijska Arabija i Turska da kupe poene", naglašava sagovornik Euronews Srbija.

Kakvu poruku šalju učesnici? 

Neke od zemalja koje će učestvovati na samitu i dalje nisu osudile invaziju Rusije na Ukrajinu, što se videlo u prethodnom samitu EU lidera sa kolegama iz Južne Amerike. 

Dok SAD i Evropa javno podržavaju mirovni plan Kijeva, zapadni zvaničnici kažu da je jasno da će globalni pregovori uspeti samo ako se zasnivaju na nizu široko usvojenih zajedničkih principa, kao što je povelja UN, koja se zalaže za teritorijalni suverenitet i političku nezavisnost, i osuđuje akte agresije i upotrebu sile.

Upravo zato se Kijev nada da će, uz pomoć partnera, uspeti da odobrovolji neke od onih zemalja koje još nisu nikome javno priklonjene.

Sveukupno, Vuksanović smatra da zemlje učesnici samita u Džedi žele da pošalju poruku "da su prisutni", i da će "na neki način pokušati da ocrne Rusiju koju Zapad doživljava kao surovog agresora".

"Oni nezapadni igrači koji zauzimaju možda balansiranu, neutralniju ulogu poput Indije i Brazila, zauzimaju stav da šalju poruku poruku mira i politike kompromisa. Svako koristi ove platforme da pošalje neku poruku na svoj način. Koriste ove platforme zarad promovisanja svoje sopstvene uloge i interesa, ali konkretnih rezultata nema", kaže Vuksanović.

Kinesko prisustvo malo verovatno

Nakon sličnog samita u Kopenhagenu, Saudijska Arabija je odabrana za sledeći sastanak, a zvaničnici sa Zapada nadaju se da će uspeti ovog puta da ubede Kinu, koja održava i dalje bliske veze sa Rusijom, da učestvuje.

Rijad i Peking takođe su prilično bliski, pa je tako ove godine Kina pomogla da se poprave odnosi između Saudijske Arabije i Irana mesecima nakon što su Saudijci ugostili kineskog predsednika na jednom ranijem samitu.

Mada je rekla da radi na mirovnom planu, Kina nije učestvovala na sastanku u Kopenhagenu, a kako WSJ prenosi pozivajući se na dobro upućene izvore, male su šanse, mada ne i nepostojeće, da će i sada učestvovati.

Bivši američki diplomata i politikolog Henri Kisindžer, koji je nedavno bio u poseti kineskom predsedniku Siju Đinpingu, smatra da je upravo u Kini ključ mirovnog rešenja za rat u Ukrajini, ali Vuksanović i dalje ostaje pri onome što smatra za dva ključna pitanja.

Tanjug/Leah Millis/Pool Photo via AP

 

"Kisindžer je u nekom od svojih intervjua rekao da veruje da, kada Kina pokazuje neke svoje inicijative, da su popločali put za mirovni sporazum. Ali dok se ne reše ta dva ključna pitanja - ukrajinske teritorije i ukrajinskog članstva u NATO, ja sam skeptičan da verujem u uspešnost u bilo koju od tih inicijativa. čak i ako je mag kao što je Kisindžer spreman da je opravda", kaže Vuksanović. 

Još jedna grupa zemalja koje mogu imati reč u pravljenju mirovnog rešenja, jesu države u Africi - na primer, za sada je učešće na samitu u Džedi potvrdila Južnoafrička Republika, ali Vuksanović smatra da inciijativa tih zemalja nije dovoljno razrađena.

"Nikada nije javno objavljena, već su samo neke stavke objavljene u javnosti. One podrazumevaju, poput kineske, rusko povlačenje sa ukrajinske teritorije, što je nepopularno u Moskvi, a postavlja se odmah i pitanje da li to podrazumeva i Krim, a isto tako podrazumeva i povlačenje ruskog nuklearnog oružja iz Belorusije", kaže Vuksanović i ukazuje na jednu stavku koju smatra specifičnom i "atraktivnom za Moskvu".

"To je da se obustavi poternica Međunarodnog krivičnog suda protiv Vladimira Putina. Videli smo otkazivanje posete Putina Južnoafričkoj republici upravo zbog te poternice, i to je možda jedna stvar koja afričku inicijativu razlikuje u odnosu na ostale", zaključuje Vuksanović. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet