Fokus

Danske opozicione stranke se protive zabrani spaljivanja Kurana: "Građanske slobode imaju prednost nad verskim dogmama"

Komentari

Autor: Tanug

03/08/2023

-

15:14

Danske opozicione stranke se protive zabrani spaljivanja Kurana: "Građanske slobode imaju prednost nad verskim dogmama"
Paljenje kopije Kurana - Copyright EPA-EFE/Thomas Sjoerup

veličina teksta

Aa Aa

Sedam danskih opozicionih partija protivi se nastojanju vlade da nezakonitim proglasi spaljivanje kopija Kurana, tvrdeći da bi takva zakonska odredba predstavljala neprihvatljivo ograničavanje slobode izražavanja u toj zemlji.

Žestoke reakcije u islamskom svetu zbog spaljivanja Kurana ispred ambasada muslimanskih zemalja u Danskoj i Švedskoj, navele su obe vlade da najave da će razmotriti načine za zakonsku zabranu čina spaljivanja svetih knjiga. 

Ali zabrana spaljivanja Kurana predstavljala bi kršenje principa slobode govora u Danskoj, navele su opozicione stranke u zajedničkom saopštenju.

"Sve potpisane partije poštuju osnovne građanske slobode u Danskoj i smatraju da one moraju uvek da imaju prednost nad verskim dogmama", navele su stranke, prenosi Rojters.

Popuštanjem pod spoljnim pritiskom, upozoravaju oni, vlada bi takođe mogla da otvori vrata za mešanje stranih zemalja u nacionalnu politiku Danske.

Potpis na zajedničko saopštenje stavile su i stranke krajnje desnice, ali i krajnje levice, a zajedno ovih sedam partija ima 72 mesta u parlamentu koji broji 178 poslanika. 

Uprkos protestu, danska vlada je najavila da će nastaviti rad ka sprečavanju spaljivanja Kurana na javnim mestima.
 

Komentari (0)

Svet