Fokus

Netanijahu: Radiću na zakonu kojim se menja odbor koji bira sudije

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2023

-

19:00

Netanijahu: Radiću na zakonu kojim se menja odbor koji bira sudije
Netanijahu: Radiću na zakonu kojim se menja odbor koji bira sudije - Copyright Tanjug AP/Maya Alleruzzo

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da će raditi na zakonu kojim će biti promenjen odbor koji bira sudije, u vreme kada se u Izraelu održavaju protesti zbog usvajanja zakona koji bi Vrhovnom sudu mogao da oduzme mnoga ovlašćenja.

Netanijahu je, upitan o narednoj fazi u vezi sa zakonom o pravosuđu, rekao da će ona verovatno biti vezana za sastav odbora koji bira sudije, preneo je Rojters.

"To je u suštini ono što je ostalo. Jer o drugim stvarima mislim da ne bi trebalo da donosimo zakone", rekao je Netanijahu za Blumberg, ne navodeći detalje.

On je dodao da ne želi vladu koja bi intervenisala kada je reč o odlukama koje donosi Centralna banka i poručio da će razmisliti o tome da zatraži od sadašnjeg guvernera da ostane na toj funkciji.

Planirana revizija pravosuđa izazvala je proteste u Izraelu i kritike na račun vlasti, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Vladajuća koalicija u julu ove godine usvojila je zakon kojim je ukinula ovlašćenje suda da poništava odluke vlade na osnovu radnji koje su ocenjene kao "nerazumne".

Komentari (0)

Svet