Fokus

Policija u Australiji optužila 19 muškaraca za seksualno zlostavljanje dece

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2023

-

11:10

Policija u Australiji optužila 19 muškaraca za seksualno zlostavljanje dece
Policija optužila 19 muškaraca za seksualno zlostavljanje dece - Copyright Tanjug AP/Australian Federal Police via AP

veličina teksta

Aa Aa

Policija je u Australiji optužila 19 muškaraca za krivična dela seksualnog zlostavljanja dece i spasila 13 dece od daljeg zlostavljanja, posle dojave američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) o međunarodnoj onlajn kriminalnoj mreži, saopštili su danas australijski zvaničnici.

Optuženo je 19 muškaraca za ukupno 138 krivičnih dela u vezi sa međusobnim deljenjem videa i fotografija na dark vebu, a većina su profesionalci za informacione tehnologije sa visokim stepenom tehničke kompetencije, rekla je komandir australijske federalne policije Helen Šnajder, preneo je AP. 

Prema njenim rečima, muškarci, starosti od 32 do 81 godine, koristili su softver za anonimno deljenje datoteka, ćaskanje i pristup veb lokacijama unutar mreže.

Šnajder je rekla da je 13 dece u Australiji spaseno kao rezultat istrage. 

Dvojica od 19 muškaraca već su osuđena na gotovo 15 godina zatvora na teritoriji glavnog grada Australije i pet godina u državi Novi Južni Vels, rekla je Šnajder.

Šnajder je istakla da su osumnjičeni bili članovi tehnološki sofisticirane mreže za zlostavljanje dece preko interneta, koja je delovala širom Australije.

FBI je prošle godine upozorio australijske vlasti na postojanje te mreže.

Pravni ataše FBI u Australiji Nitijana Man rekla je da je 79 osoba uhapšeno u SAD u okviru iste istrage, a da su 43 osuđene za krivična dela zlostavljanja dece.

Man je navela da je FBI upozorio i druge zemlje, ali nije navela koje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet