Fokus

Umesto upozorenja - tišina: Pred "apokaliptični" požar na Havajima, sirene se nisu oglasile, pokrenuta istraga

Komentari

Autor: Euroenws Srbija, AP, BBC

14/08/2023

-

11:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Požari koji su protutnjali Havajima prošle nedelje opisani su kao "apokaliptični", a načinili su veliku štetu - uništen je veći deo istorijskog grada Lahaine, i stradalo je više od 90 ljudi.

Stanovnici Mauija se polako vraćaju svojim domovima nakon što su morali da pobegnu iz njih kako bi sačuvali živote, ali zatiču samo spaljene školjke automobila i beton za koji se vidi da je topljen.

Blokovi kuća sravnjanih sa zemljom, uništene telefonske govornice i okna liftova koja se uzdižu iz pepela samo su neki od prizora sa kojima se stanovnici Havaja suočavaju ovih dana, nakon što su požari prošli.

Ovi požari su najsmrtonosnija prirodna katastrofa u državi u poslednjih nekoliko decenija, jer su nadmašili i cunami iz 1960. godine koji je ubio 61 osobu. 

Još smrtonosniji cunami 1946. godine, koji je ubio više od 150 na Velikom ostrvu, podstakao je razvoj sistema za hitne slučajeve koji uključuje sirene, koje se testiraju mesečno da bi se proverila njihova spremnost.

Međutim, mnogi meštani rekli su u intervjuima da nisu čuli sirene, niti su dobili upozorenje koje bi im dalo dovoljno vremena da se pripreme, pa su shvatili da su u opasnosti tek kada su videli plamen ili čuli eksplozije u blizini, prenosi agencija AP.

"Nije bilo upozorenja. Nije bilo apsolutno nijednog. Niko nije došao. Nismo videli vatrogasno vozilo", rekla je Lin Robinson, koja je izgubila dom.

Ništa od sirena - upozorenja stigla na telefone

Arhive hitnih slučajeva na Havajima ne pokazuju nikakve indikacije da su se sirene upozorenja oglasile pre nego što su ljudi morali da beže spasavajući svoje živote. 

Umesto toga, zvaničnici su slali upozorenja mobilnim telefonima, televizijama i radio stanicama - ali rasprostranjeni nestanci struje i nedostupnost mobilnih mreža možda su ograničili njihov domet.

Iz kancelarije državnog tužioca Ane Lopez rečeno je da će se sprovesti detaljna istraga o tome kako su vlasti na Havajima donosile odluke pre, tokom, i posle ovih razarajućih šumskih požara.

"Moj odsek je posvećen tome da razumemo kakve su odluke donete pre, i tokom šumskih požara, i da podelimo sa javnošću ono što otkrijemo. Nastavljamo sa podrškom, ali je važno da započnemo i ovaj proces razumevanja", rekla je Lopez.

Rizik od požara u Lahaini je dobro poznat. Plan za smanjenje opasnosti okruga Maui, koji je poslednji put ažuriran 2020. godine, identifikovao je Lahainu i druge zajednice Zapadnog Mauija kao podložne šumskim požarima, i zabeležio da je veliki broj zgrada u opasnosti.

U izveštaju se takođe navodi da Zapadni Maui ima drugu najveću stopu domaćinstava na ostrvu bez vozila, i najveću stopu onih koji ne govore engleski, što, kako piše, "može ograničiti sposobnost stanovništva da primi, razume i preduzme hitne mere tokom opasnih događaja.

Vatrogasne napore Mauija možda je omeo i mali broj osoblja, rekao je Bobi Li, predsednik Udruženja vatrogasaca Havaja. U okrugu u svakom trenutku radi najviše 65 vatrogasaca i oni su odgovorni za tri ostrva - Maui, Molokai i Lanai, rekao je on.

Te ekipe imaju oko 13 vatrogasnih vozila i dva kamiona sa merdevinama, ali odeljenje nema nijedno terensko vozilo, dodao je Li.

Zvaničnici za vodosnabdevanje Mauija upozorili su stanovnike Kule i Lahaine koji imaju tekuću vodu da bi mogla da bude kontaminirana i da ne bi trebalo da je piju, čak ni nakon prokuvavanja. 

Kako su naveli u upozorenju, trebalo bi se samo kratko tuširati "u dobro provetrenoj prostoriji" kako bi se izbeglo moguće izlaganje hemikalijama.

"Čudan vetar", pa borba za goli život  

Još neka svedočenja pokazuju kako je to izgledalo - meštani iz delova koje je zahvatio požar bili su praktično prepušteni sami sebi, bez ikakvih smernica kako da se ponašaju u trenutku.

Kako je jedan stanovnik Lahaine, Les Man, ispričao za BBC, u utorak ujutro probudio se i shvatio da nema struje u njegovom stanu. Međutim, za njega, kao i za njegove komšije, ovo nije bilo posebno uznemiravajuće.

"Mislio sam da se radi o samo još jednom nestanku struje", rekao je Man, jer je pretpostavio da je to povezano sa uraganom Dora, za koji su vlasti upozorile da bi mogao veoma jako pogoditi region.

Požari raspirivani Dorom u tom trenutku nisu delovali strašno, a iako je bilo evidentno da se nešto menja kada su u pitanju vremenske prilike, Man je izašao napolje da baci smeće, usput sa komšijama ćaskajući o "čudnom vetru" koji je duvao tako glasno da su se jedva međusobno čuli.

U vazduhu su videli čestice prašine i pepela, ali su prosto mislili da je to sa obližnjeg gradilišta. Odjednom, počeli su da zvone alarmi u zgradi, i stanari su počeli da beže iz svojih domova.

"U tom trenutku su svi počeli da paniče", rekao je Man.

On je otrčao nazad unutra i pokušao da zgrabi novčanik, ali su ga vrućina i dim naterali da pobegne samo sa onim u šta je bio obučen. Sve je postalo crno. Gušeći se od dima, pobegao je ka jedinom što je mogao da vidi, plavim svetlima policijskog automobila, i uskočio na zadnje sedište.

Man nije čuo sirenu koja bi ga upozorila na požar, a nije dobio ni zvanično obaveštenje da se evakuiše, kao ni toliko drugih stanovnika. U odsustvu upozorenja, meštani su za BBC opisali mahnitu jurnjavu zbog želje da se pobegne od požara, za koji se činilo da se pojavio niotkuda.

Neki, uključujući i zvaničnike i stanovnike, rekli su da je požar možda jednostavno krenuo prebrzo za bilo kakvu formalnu reakciju.

"To je bio požar koja se brzo razvijao. Premašio je sve što su vatrogasci mogli da urade u prvim satima. Trebalo bi ih pohvaliti zbog toga kako su postupili", rekla je Lori Mur-Merel iz američke vatrogasne administracije na Mauiju.

Bez obzira na to, mnogi evakuisani su rekli da su se osetili "napušteno". Liz Germanski, koja je izgubila svoj dom u Lahaini, rekla je da krivi i vladu okruga i državnu vladu za sve veći broj stradalih.

"Bilo da se radi o prevenciji ili o obaveštenjima, mogli su da urade mnogo više", rekla je ona. Germanski sada tuži vladu za grubi nemar, materijalnu štetu i emocionalne traume. 
Njen dom, rekla je, sada je mesto zločina. "Bilo je to ubistvo", ističe Germanski.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

14.08.2023 15:58

(поспани) "Џо, и то је Америка".

Svet