Fokus

Najsmrtonosniji šumski požar u SAD u više od jednog veka: Na Havajima poginule 93 osobe

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian

13/08/2023

-

09:54

Najsmrtonosniji šumski požar u SAD u više od jednog veka: Na Havajima poginule 93 osobe
Najsmrtonosniji šumski požar u SAD u više od jednog veka: Na Havajima poginule 93 osobe - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 93 osobe su poginule u požaru koji je zahvatio istorijski grad Lahaina na havajskom ostrvu Maui, saopštili su lokalni zvaničnici. To znači da je reč o najsmrtonosnijim šumskim požarom u SAD u više od jednog veka, a očekuje se da bi broj žrtava mogao da raste.

"Ovo je nemoguć dan", rekao je guverner Džoš Grin novinarima u subotu. Požar je "sigurno najgora prirodna katastrofa sa kojom su se Havaji ikada suočili", rekao je on. 

"Možemo samo da čekamo i podržimo one koji žive. Naš fokus sada je da ponovo spojimo ljude kada budemo mogli i da im obezbedimo smeštaj i zdravstvenu zaštitu, a zatim se okrenemo obnovi", rekao je on.

Kasnije je na konferenciji za novinare ponovio svoje upozorenje da će se broj poginulih povećati. Psi obučeni da otkrivaju tela pokrili su samo tri odsto područja pretrage, rekao je šef policije okruga Maui Džon Peletijer.

Tanjug/AP

 

Nova brojka premašila je broj žrtava požara u kampu 2018. u severnoj Kaliforniji, koji je ostavio 85 mrtvih i uništio grad Paradajz. Vek ranije, požar u Kloketu 1918. uništio je hiljade domova i ubio 453 osobe u severnoj Minesoti i Viskonsinu.

Troškovi obnove Lahaine procenjeni su na 5,5 milijardi dolara, prema Federalnoj agenciji za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA), sa više od 2.200 oštećenih ili uništenih objekata i više od 850 izgorelih hektara.

Zvaničnici su obezbedili 1.000 hotelskih soba za ljude koji su izgubili svoje domove i dogovaraju se da nekretnine za iznajmljivanje služe kao smeštaj bez ikakvih troškova za porodice, rekao je Grin. Više od 1.400 ljudi zbrinuto je u skloništima za hitne slučajeve.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet