Fokus

Guverner Havaja: Identifikacija žrtava potrajaće nedeljama

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2023

-

21:45

Guverner Havaja: Identifikacija žrtava potrajaće nedeljama
Guverner Havaja: Identifikacija žrtava potrajaće nedeljama - Copyright Tanjug/AP/Rick Bowmer

veličina teksta

Aa Aa

Guverner Havaja Džoš Grin izjavio je danas da će identifikacija poginulih u požarima na Mauiju biti veoma teška i verovatno će trajati nedeljama. On je ponovio da se broj poginulih popeo na 106, a od porodica žrtava zatraženo je da daju uzorke DNK.

Genetički tim će pomoći u identifikaciji žrtava, dok je oko 185 radnika spasilačkih službi i 20 trupnih pasa nastavljaju da pretražuju pepeo kuća i drugih objekata spaljenih u najsmrtonosnijem požaru u SAD u više od jednog veka, rekao je Grin za CNN.

„Ovo je slično ratnoj zoni ili onome što smo videli tokom 11. septembra“, dodao je on.

Prema rečima guvernera, identifikacija je komplikovana jer su posmrtni ostaci uglavnom neprepoznatljivi, a otisci prstiju se retko nalaze.

Kako je objasnio, istražitelji treba da razviju DNK profile posmrtnih ostataka i pronađu podudaranja sa DNK uzorcima koje su dali rođaci nestalih.

Samo pet od 106 mrtvih identifikovano je u utorak popodne, prema zvaničnicima okruga Maui.  Dvojica su javno imenovana, a imena ostalih troje biće saopštena kada budu obaveštene njihove porodice, saopštio je okrug.

Članovi porodica nestalih dali su 41 uzorak DNK, rekli su okružni zvaničnici.

Požari su počeli da se šire 8. avgusta i opustošili istorijske delove turustičkog mesta Lahaina na zapadnom Mauiju.

Džonatan Grin, zamenik pomoćnika sekretara američkog Ministarstva zdravlja i ljudskih službi rekao je u utorak da je obezbeđena i prenosiva mrtvačnica kako bi se pomoglo vlastima da identifikuju i obrađuju posmrtne ostatke sa rendgenskim zracima i drugom opremom. 

Komentari (0)

Svet