Fokus

Kanada se bori sa više od 600 požara: U Britanskoj Kolumbiji vatra zaustavljena ispred evakuisanih gradova

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2023

-

17:44

Kanada se bori sa više od 600 požara: U Britanskoj Kolumbiji vatra zaustavljena ispred evakuisanih gradova
Kanada se bori sa više od 600 požara: U Britanskoj Kolumbiji vatra zaustavljena ispred evakuisanih gradova - Copyright Tanjug/Government of Alberta Fire Service/The Canadian Press via AP

veličina teksta

Aa Aa

Vatrogasci su uspeli da spreče napredovanje požara kod glavnog grada kanadskih Severozapadnih teritorija Jelounajfa, kao i u Kelouni u Britanskoj Kolumbiji.

Ipak nema potvrde da je izvojevana pobeda jer prognostičari upozoravaju da dolazi suvo i vetrovito vreme.

Vremenske prilike su juče pružile izvesnu pomoć vatrogasnim ekipama koje se bore da obuzdaju požare tokom najgore požarne sezone u Kanadi u istoriji koja je uništila brojne objekte i prouzrokovala evakuaciju desetina hiljada stanovnika, preneo je AP.   

Zvaničnici su naveli da su vatrogasci uspeli da spreče napredovanje požara na 15 kilometara do Jelounajfa, glavnog grada Severozapadnih teritorija koji je ostao praktično prazan jer ga je skoro svih 20.000 stanovnika napustilo.    

 "Još nismo izašli iz šume", rekao je za AP Majk Vestvik, službenik za informacije o požarima u gradu. 

Prema njegovim rečima, situacija je i dalje ozbiljna.

"Nije sigurno vratiti se", istakao je on.

Na jugu, u Britanskoj Kolumbiji, besni požar koji vatrogasci, takođe, drže podalje od Keloune, grada sa oko 150.000 stanovnika, na oko 150 kilometara severno od granice sa SAD.

Požar u Kelouni je jedan od više od 380 požara širom provincije Britanska Kolumbija, dok je požar u blizini Jelounajfa jedan je od 237 šumskih požara u Severozapadnim teritorijama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet