Fokus

Severnokorejski putnički avion poleteo iz Pekinga: Pjongjang otvara svoje granice posle tri godine

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2023

-

13:32

Severnokorejski putnički avion poleteo iz Pekinga: Pjongjang otvara svoje granice posle tri godine
Tanjug/AP/Carolyn Kaster - Copyright Tanjug/AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejski komercijalni putnički avion poleteo je danas iz Pekinga što je signal da zvanični Pjongjang ponovo otvara državne granice nakon skoro tri godine strogih ograničenja uvedenih zbog pandemije kovida-19.

AP navodi da je putnički mlazni avion ruske proizvodnje Tupoljev Tu-204, kapaciteta 210 putnika u vlasništvu severnokorejske aviokompanije Air Koryo, jutros sleteo u kinesku prestonicu, a snimljen je i kako poleće za Pjongjang sa aerodroma u Pekingu nešto posle 13.30 po lokalnom vremenu.

"Kina je odobrila redovne letove severnokorejskoj aviokompaniji Air Koryo na liniji Pjongjang-Peking-Pjongjang kao i na drugim putničkim linijama u skladu sa procedurama. Konkretni let podleže ovlašćenjima koja ima severnokorejska avio-kompanija u skladu sa odobrenjem nadležne kineske službe", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Kina je najbliži diplomatski saveznik Severne Koreje i ključni izvor pomoći u hrani i gorivu za severnokorejsku ekonomiju opterećenu prirodnim katastrofama i lošim upravljanjem.

Let severnokorejskog putničkog aviona je obavljen nakon sastanka između američkog predsednika Džozefa Bajdena i lidera Japana i Južne Koreje, koji su u petak razgovarali na tripartitnom samitu u Kemp Dejvidu, nedaleko od Vašingtona i saglasili da prošire bezbednosne i ekonomske veze.

Predsednk Bajden i zvaničnici SAD, Južne Koreje i Japana, tvrde da samit u Kemp Dejvidu "nije bio posvećen Kini" već je bio fokusiran na šira bezbednosna pitanja.

Komentari (0)

Svet