Fokus

SAD i Nemačka postigle sporazum o Severnom toku 2: Sankcije ako Moskva bude koristila gasovod kao političko oružje

Komentari

Autor: AP/Euronews Srbija

21/07/2021

-

21:42

SAD i Nemačka postigle sporazum o Severnom toku 2: Sankcije ako Moskva bude koristila gasovod kao političko oružje
Angela Merkel i Džo Bajden - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke  Države i Nemačka postigle su sporazum koji će omogućiti završetak kontroverznog ruskog gasovoda do Evrope bez nametanja daljih američkih sankcija, rekao je u sredu visoki američki zvaničnik, a preneo AP.

Zamenica državnog sekretara za politička pitanja Viktoria Nuland rekla je Kongresu da će dve vlade uskoro objaviti detalje o sporazumu čiji je cilj rešavanje zabrinutosti SAD i istočne i centralne Evrope zbog uticaja projekta Severni tok 2.

Projektu se oštro protive i demokrate i republikanci u Kongresu SAD, ali i Ukrajina i Poljska, strahujući da će gasovod kojim će ruski prirodni gas stizati do Nemačke, ugroziti energetsku bezbednost Evrope.

Kao i Trampova administracija pre nje, i administracija Bajdena se protivi gasovodu, ali insistira da ga sankcije neće zaustaviti.

Nuland je navela da sporazum Vašingtona i Berlina predviđa uvođenje sankcija ruskim i nemačkim kompanijama na projektu samo ako Moskva bude koristila gasovod kao političko oružje.

SAD su se dugo protivile tom projektu i pokušavale da spreče njegovu realizaciju. Vašington je tvrdio da će gasovod ugroziti energetsku bezbednost Evrope jer će povećati zavisnost kontinenta od ruskog gasa i omogućiti Moskvi da poveća politički pritisak na Poljsku i Ukrajinu.

Medjutim, izgradnja gasovoda je sada blizu kraja, a SAD su odlučne da ojačaju i obnove veze sa Nemačkom.

Nuland je potvrdila jučerašnje navode pomoćnika članova američkog Kongresa da je postignut nacrt sporazuma SAD i Nemačke. Oni su rekli i da sporazum predviđa da SAD i Nemačka načine određene konkretne ustupke Ukrajini i Poljskoj. Prema njima, Ukrajina bi dobila 50 miliona dolara kredita za tehnologije zasnovane na "zelenoj energiji", garanciju o nadoknadi novca datog za tranzitne takse za gas, koje će izgubiti zbog novog gasovoda, do 2024. godine, i obećanje i Berlina i Vašingtona da će sankcije biti ponovo razmotrene ako Rusija bude koristila gas kao političko oružje, naveli su pomoćnici članova Kongresa, a prenosi AP.

U vezi s ustupcima Poljskoj, Nemačka bi pristala da bude deo takozvane "Inicijative tri mora", čiji je cilj jačanje investicija, infrastrukturnog razvoja i energetske bezbednosti medju državama koje izlaze na Baltičko, Crno i Jadransko more.


Ranije danas, nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nekoliko sati pre očekivanog objavljivanja sporazuma Nemačke i Sjedinjenih Država o spornom gasovodu Severni tok 2.

"Rusija nikada ne bi koristila energetske izvore kao sredstvo političkog pritiska", saopšteno je danas iz Kremlja.

Ovaj komentar došao je nakon pitanja novinara o gasovodu Severnom toku 2, preneo je Rojters.

Gasovod Severni tok 2, koji povezuje Rusiju i Nemačku, već dugo je bolna tačka u odnosima između Vašingtona i Berlina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet