Fokus

Zaharova: Izjave SAD o novim sankcijama nemaju pravnu osnovu

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2021

-

12:14

Zaharova: Izjave SAD o novim sankcijama nemaju pravnu osnovu
Zaharova: Izjave SAD o novim sankcijama nemaju pravnu osnovu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izjave Vašingtona o novim sankcijama protiv Moskve zbog navodne upotrebe hemijskog oružja nemaju pravnu osnovu, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Takvim izjavama se, prema njenim rečima, pokušava spinovati pitanje trovanja hemikalijama zarad aktiviranja sankcija protiv Severnog toka 2.

"SAD promovišu svoju agendu. Možemo je kvalifikovati na različite načine. U ovom slučaju, ova agenda, kao i izjave o uvođenju sankcija zbog upotrebe hemijskog oružja i nekih mitskih trovanja, nemaju zakonsku osnovu. A sve to je projektovano zarad Severnog toka 2", izjavila je Zaharova, a prenosi ruska agencija Tas.

Pojašnjava da takve izjave SAD nemaju nikakve pravne osnove, jer ne odgovaraju čak ni američkom Zakonu o hemijskom i biološkom oružju iz 1991. godine.

"U cilju sprovodenja ovog zakona, moraju postojati nesporne dokazane činjenice. A njih nema", naglasila je Zaharova.

Portparolka je podsetila da se SAD pozivaju na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) prilikom uvođenja sankcija.

Zaharova je istakla da Vašington "očigledno vezuje" antiruske sankcije za "čisto komercijalni projekat", koji SAD nisu uspele da zaustave ni ekonomskim ni političkim sredstvima.

"Kao rezultat toga, oni koriste svoj omiljeni pristup, a to je pritiskanje dugmeta za sankcije", poručila je Zaharova.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je izjavio u nedelju da Vašington sprema nove sankcije protiv Rusije zbog situacije sa Aleksejem Navaljnim, kritičarem Kremlja.

Prema njegovim rečima, američki zvaničnici nastavljaju da uvode sankcije protiv ruskih kompanija koje su uključene u izgradnju gasovoda Severni tok 2.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet