Fokus

Severna Koreja: Propao drugi pokušaj lansiranja istraživačkog satelita

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2023

-

07:27

Severna Koreja: Propao drugi pokušaj lansiranja istraživačkog satelita
Severna Koreja: Propao drugi pokušaj lansiranja istraživačkog satelita - Copyright Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja saopštila je danas da je njen drugi pokušaj lansiranja istraživačkog vojnog satelita ponovo propao, ali je najavila da će napraviti još jedan pokušaj u oktobru.

Zbog neuspelog lansiranja Japan je izdao kratko upozorenje kojim se naređuje pojedinim stanovnicima da se evakuišu na bezbedna mesta dok je severnokorejska raketa letela preko japanskog ostrva Okinava do Tihog okeana.

Svemirska agencija Severne Koreje saopštila je da je do greške došlo tokom treće faze leta rakete koja je nosila izviđački satelit, preneo je Rojters.

Nacionalna uprava za razvoj vazduhoplovstva najavila je da će izvršiti treći pokušaj lansiranja u oktobru.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je lansiranje rakete prekršilo rezolucije Saveta bezbednosti UN koje zabranjuju Severnoj Koreji svako lansiranje pri kojem se koriste balističke rakete. 

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je da to lansiranje predstavlja pretnju miru i stabilnosti.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson rekla je da SAD osuđuju severnokorejsko lansiranje koje je uključivalo tehnologije direktno povezane sa programom interkontinentalnih balističkih raketa.

Severna Koreja lansirala je svoj prvi vojni izviđački satelit 31. maja, ali se raketa srušila u Žuto more, objavili su tada severnokorejski državni mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet