Fokus

Trostruki ubica na Floridi legalno posedovao oružje, Bajden: U SAD nema mesta za ''belačku superiornost''

Komentari

Autor: FoNet

27/08/2023

-

21:06

Trostruki ubica na Floridi legalno posedovao oružje, Bajden: U SAD nema mesta za ''belačku superiornost''
Trostruki ubica na Floridi legalno posedovao oružje, Bajden: U SAD nema mesta za ''belačku superiornost'' - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Dvadesetjednogodišnji belac Rajan Palmiter je u rasističkom napadu na prodavnicu ubio troje Afroamerikanaca na Floridi oružjem koje je kupio legalno, iako je 2017. bio, protiv njegove volje, podvrgnut psihijatrijskom pregledu, saopštila je danas policija.

Palmiter je u subotu u Džeksonvilu ubio pedesetjednogodišnju Andželu Kar dok je sedela u automobilu, devetnaestogodišnjeg radnika prodavnice Ej Džej Votersa kada je pokušao da pobegne i dvadesetdevetogodišnjeg Džeralda Galijona dok je ulazio u radnju.

Zločin je Palmiter izvršio koristeći poluatomatsku pušku AR-15 i pištolj „Glok“, posle čega je izvršio samoubistvo.

Palmiterov otac je kod kuće pronašao oproštajno pismo, testament i rasističku poruku, navela je policija, javlja AP. 

Bajden: U SAD nema mesta za ''belačku superiornost''

Američki predsednik Džozef Bajden osudio je danas ubistvo troje Afroamerikanaca u Džeksonvilu na Floridi, rekavši da u SAD ''nema mesta za belačku superiornost''.

''Ne smemo dozvoliti da živimo u zemlji u kojoj afroameričke porodice koje idu u kupovinu, ili afroamerički učenici koji idu uškolu, žive u strahu da će ih neko ubiti zbog boje kože'', rekao je Bajden, objavljeno je na sajtu Bele kuće.

Belac koji je u Džeksonvilu izvršio ubistvo imao je na pušci nacrtane kukaste krstove, a pre zločina je objavio poruke mržnje prema crncima, dok je lokalni šerif ocenio da je pucnjava bila rasno motivisana.

''Mržnja ne sme imati sigurno utočište. Ćutanje je saučesništvo, i zato ne smemo ćutati'', rekao je američki predsednik.

Federalni istraćni biro (FBI) istražuje pucnjavu kao zločin iz mržnje. 

Komentari (0)

Svet