Fokus

Državni udari sve češći u Africi: Nakon perioda zatišja, raste broj slučajeva nasilnog svrgavanja sa vlasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

02/09/2023

-

11:37

Državni udari sve češći u Africi: Nakon perioda zatišja, raste broj slučajeva nasilnog svrgavanja sa vlasti
Tanjug/AP/Sam Mednick - Copyright Tanjug/AP/Sam Mednick

veličina teksta

Aa Aa

Vojni oficiri u Gabonu objavili su u sredu na nacionalnoj televiziji da su preuzeli vlast u toj zemlji, posle objave izbornog tela da je Ali Bongo osvojio treći predsednički mandat. Pučevi u Africi nisu retka pojava, ali čini se da ih je u poslednje vreme bilo više nego što je uobičajeno.

Cilj pučista u Gabonu jeste da se sa vlasti svrgne upravo Ali Bongo, čija porodica vlada Gabonom već 55 godina. Kako su rekli u obraćanju, "nameravaju da raspuste sve institucije u zemlji", a naveli su i da su sve granice zatvorene.

Grupa vojnika je na televiziji rekla i da su "odlučili da odbrane mir u ime naroda Gabona, okončanjem sadašnjeg režima". Nekoliko sati nakon objave rezultata izbora, u prestonici Gabona, Libervilu, mogli su se čuti pucnji, izvestio je novinar Rojtersa koji je bio na licu mesta.

Vojni puč u Gabonu prati onaj u Nigeru, koji je pokrenula predsednička garda zatvorivši aktuelnog predsednika. Ovaj puč je ispraćen i brojnim reakcijama međunarodne zajednice, pre svega SAD koje se zalažu za oslobađanje predsednika, ali je nekoliko afričkih zemalja u okolini Nigera stalo na stranu vojske koja je preuzela vlast.

Decenijama nakon što su afričke zemlje počele da stiču nezavisnost od država koje su ih kolonizovale, državni udari su bili sve učestaliji. Možda je previše reći da su "redovna stvar", ali činjenica je da malo-malo pa se može čuti kako u nekoj afričkoj zemlji vladar nasilno svrgnut, uglavnom od strane vojske.

U 2022. godini, na primer, samo u Burkini Faso izvršena su dva državna udara, a nekoliko propalih pokušaja bilo je u Gvineji Bisao, Gambiji i ostrvskoj zemlji Sao Tome i Principe. Prethodne, 2021. godine, čak šest državnih udara pokušano je na afričkom kontinentu, od čega su četiri bila uspešna.

Šta je državni udar?

da bi se nešto kvalifikovalo kao državni udar, dovoljno je ustanoviti da je u pitanju nezakonit pokušaj svrgavanja trenutnih lidera, bilo da to pokušavaju da urade grupe vojnika (što je najčešći slučaj), bilo da su u pitanju neki drugi počinioci, preneo je BBC.

Nekad je linija tanka, poput Zimbabvea 2017. godine, kada je grupa koju čine vojnici preuzela vlast od Roberta Mugabea, čoveka koji je bio na čelu zemlje 37 godina. Jedan od vođa te grupe se pojavio na televiziji, oštro negirajući da je u pitanju vojni puč.

U aprilu 2021. godine, nakon smrti lidera čada Idrisa Debija, vojska je postavila njegovog sina za vršioca dužnosti predsednika, a opozicioni političari su ovo nazvali "dinastičkim državnim udarom".

Tanjug/GABON 24 via AP

Vojnici u Gabonu

"Lideri državnih udara gotovo uvek odbijaju da klasifikuju svoje akcije kao puč, jer na taj način pokušavaju da prikažu svoj legitimitet", piše u istraživanju dvojice američkih naučnika, koji su naveli da je od 1950-ih u Africi bilo više od 200 pokušaja puča.

Kako kaže jedan od naučnika iza ovog istraživanja, Džonatan Pauel, oko četiri državna udara godišnje u proseku su pokušana u u Africi od 1960. do 2000. godine. Dodaje da afričke zemlje imaju "uslove za česte pučeve, poput siromaštva i loše ekonomije".

Nakon 2000. godine, primetno je da ima nešto manje pokušaja državnih udara nego ranije, ali u poslednjih nekoliko godina taj broj izgleda ponovo raste. Stručnjaci smatraju da, iako ima narodnih ustanaka i pobuna, uspeh državnih udara obično određuju akcije vojske.

Koja zemlja ima najviše državnih udara?

Najveći broj pokušaja državnih udara bio je u Sudanu - 16, od čega se čak šest slučajeva završilo smenom vlasti. 

Dugogodišnji lider Sudana Omar al Bašir svrgnut je 2019. godine nakon nekoliko meseci protesta - ispostavilo se da je njegova vlada završena onako kako je i počela, jer je vlast preuzeo upravno pučem 1989. godine.

Sredinom aprila izbile su neprilike između dvojice glavnih generala koji su bili na vlasti, a epilog je da je trenutni lider Sudana Abdel-Fatah Burhan. Juče je išao u prvu državnu posetu nekom predsedniku - u pitanju je bio let do Kaira, gde ga je sačekao lider Egipta Abled Fatah el-Sisi.

Tanjug/AP/Sudan Armed Forces

Abdel-Fatah Burhan, lider Sudana

Da je Afrika "plodno zemljište" za pučeve, pokazuju još neki statistički podaci. Država u kojoj tamo najčešće uspe pokušaj državnog udara jeste Burkina Faso - od 10 pokušaja, čak devet je bilo uspešno. 

Nigerija je poznata takođe po vjonim pučevima, jer ih je bilo osam od 1966. do 1993. godine, ali od 1999. nadalje vlast se u ovoj zemlji osvaja samo na demokratskim izborima. 

Još neke od zemalja u kojima su pokušaji državnih udara česti jesu Burundi (11), zatim Sijera Leone (9) i Gana, gde je za dve decenije bilo čak osam vojnih pučeva. 

Sve zajedno, od 17 državnih udara koji su zabeleženi od 2017. godine do danas, samo jedan (u Mjanmaru) nije se dogodio na afričkom kontonentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet