Fokus

Meksiko postavio ostatke Berlinskog zida na američko-meksičkoj granici

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2023

-

11:37

Meksiko postavio ostatke Berlinskog zida na američko-meksičkoj granici
Meksiko postavio ostatke Berlinskog zida na američko-meksičkoj granici - Copyright Tanjug/AP/Gregory Bull

veličina teksta

Aa Aa

Dok vlada SAD gradi najnoviji deo zida na američko-meksičkoj granici, Meksiko je, kao odgovor, u blizini postavio ostatke Berlinskog zida. Betonska ploča teška tri tone postavljena je između arene za bikove, svetionika i graničnog zida, preneo je AP.

"Neka ovo bude lekcija za izgradnju društva koje ruši zidove i gradi mostove", navedeno je u natpisu ispod zida koji se pripisuje gradonačelnici meksičkog pograničnog grada Tihuane, Monserat Kabaljero.

Kabaljero sebe smatra migrantom, pošto se preselila iz grada Oaksake na jugu Meksika kada je imala dve godine sa svojom majkom.

Instalacija je otvorena 13. avgusta na ceremoniji kojoj je prisustvovala Kabaljero sa bivšim ministrom inostranih poslova Meksika Marselom Ebrardom, koji je sada vodeći predsednički kandidat.

Kabaljero (41) je udata za Iranca koji je postao američki državljanin i živi u SAD. Od juna živi u vojnoj kasarni u Tihuani, a saopštila je da se tu preselila na osnovu pretnji na koje su joj pažnju skrenuli američki obaveštajni zvaničnici i preporuke savezne vlade Meksika. 

Njen telohranitelj je nekoliko sedmica pre toga preživeo pokušaj ubistva.

Kabaljero je rekla da ne zna ko želi da je ubije, ali da sumnja da žele da joj se osvete zbog toga što je zaplenila oružje od nasilnih kriminalaca u Tihuani. 

Delovi Berlinskog zida rasuti su širom sveta nakon što je srušen 1989. godine, a kolekcionari su ih stavljali u hotele, škole, tranzitne stanice i parkove. 

Tanjug/AP/Gregory Bull

 

Markos Klajn, koji pravi reklame i druge digitalne produkcije u Los Anđelesu, poslao je deo Berlinskog zida u Tihuanu.

Američki predsednik Džozef Bajden je prvog dana na funkciji naredio da bude zaustavljena  izgradnja zida na američko-meksičkoj granici, što je naredio njegov prethodnik Donald Tramp.

Bajdenova administracija je, međutim, krenula dalje sa malim, već ugovorenim projektima, uključujući zamenu dvoslojnog zida u San Dijegu visokog 5,5 metara zidom visine 9,1 metar, koji se proteže u dužini od jednog  kilometra do okeana.

Komentari (0)

Svet