Fokus

Elektrana zelenog vodonika u Dubaiju pravi struju bez emisija štetnih gasova

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2023

-

17:31

Elektrana zelenog vodonika u Dubaiju pravi struju bez emisija štetnih gasova
Elektrana zelenog vodonika u Dubaiju pravi struju bez emisija štetnih gasova - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima realizuje se futuristički Simensov Projekat zelenog vodonika za proizvodnju električne energije bez štetnih emisija ugljen-dioksida.

Postrojenje, koje je posetila ekipa Tanjuga, smešteno je nadomak Dubaija na 10.000 kvadratnih metara, nedaleko od solarne elektrane "Bin Rašid".

Tokom dana elektrana proizvodi vodonik, a kada Sunce zađe, tako dobijeni zeleni vodonik se pretvara u električnu energiju.

"Elektrana zelenog vodonika je rezultat kooperacije EXPA 2020, koji je bio organizovan u Dubaiju i Simensa. Ova elektrana je prva ovakve vrste na prostoru Srednjeg istoka i Afrike u kojoj se vodonik proizvodi korišćenjem solarne električne energije. Kada smo je dizajnirali uzeli smo u obzir potencijal koje će korišćenje vodonika imati u budućnosti, a trenutno je koristimo kao istraživačko postrojenje”, rekao je za Tanjug  potpredsednik istraživačkog i razvojnog centra DEVA Ali Al Alili.

Kako je objasnio, vodonik se proizvodi kroz tzv. proces razdvajanja vode tokom kojeg se korišćenjem zelene električne energije, dobijene iz solarnih izvora voda razdvaja na osnovne elemente - kiseonik i vodonik.

"To nam omogućava da sačuvamo solarnu energiju na duži vremenski rok. A ova procedura ima višestruku primenu. Vodonik možemo proizvesti na različite načine, ali metod koji mi koristimo omogućava njegovu proizvodnju bez emisije CO2", objasnio nam je Alili.

Alili je dodao da je projekat zelenog vodonika deo takozvane strategije "Dubai 2050", pomoću koje će se taj grad u potpunosti snabdevati električnom energijom proizvedenom uz nultu stopu emisije CO2.

U elektrani su nam rekli da s obzirom da će UAE biti domaćin globalnog samita o klimatskim promenama COP28, da veruju da će inspirisati učesnike da se okrenu proizvodnji električne energije pomoću zelenog vodonika i ubrzati zelenu tranziciju.

UAE kao veliki izvoznik nafte ove godine biće druga arapska država koja će biti domaćin najznačajnije svetske konferencije na temu klimatskih promena, nakon Egipta prošle godine.

Pojedini delegati kritikovali su prošlogodišnju konferenciju rekavši da su proizvođači fosilnih goriva pokazali manjak ambicije za smanjenje emisija štetnih gasova.

UAE svojim primerom pokušava da izmeni takvu stečenu sliku i da pokaže da je moguće odgovorno upravljanje fosilnim gorivima uz maksimalno korišćenje zelenih održivih izvora energije.

Konferencija COP28 će okupiti oko 200 različitih nacija, a Emirati će imati dobru priliku da zajedno sa drugim zemljama donesu inovativna i održiva rešenja kako bi se brže i efikasnije postigli ciljevi iz Pariskog sporazuma, koje su zemlje članice Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFCCC) potpisale 2016. godine.

Srbija je sporazum ratifikovala u maju 2017. godine i time se obavezala da će ubuduće doprinositi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte na globalnom nivou.

Komentari (0)

Svet