Fokus

Naučnici u Izraelu napravili model ljudskog embriona i sada internet bruji: Da li su ljudi iz laboratorija sledeći korak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/09/2023

-

23:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski naučnici stvorili su model ljudskog embriona i to bez jajne ćelije, sperme i materice. Taj model napravili su od matičnih ćelija.

Koliko je verodostojan najbolje govori to da izum oslobađa hormone koji su u laboratorijskim uslovima dali pozitivan test na trudnoću. 

Ova velika vest iz oblasti nauke izazvala je polemiku na internetu. Da li sada stvaramo ljude iz laboratorije -  samo je jedno od pitanja koje su postavili korisnici društvenih mreža. Predviđaju i apokaliptične scenarije i kažu da će "biti poput ratova klonova".

Mnogi su se zapitali zbog čega to naučnici rade? Motivi su daleko od onog što se pominje na društvenim mrežama. Naučnici kažu da razvijaju model embriona u nadi da će pronaći etički način za proučavanje najranijih trenutaka našeg postojanja i da bi otkrili pojedine bolesti.

Tim Vajsmanovog instituta kaže da njihov "model embriona" napravljen od matičnih ćelija, predstavlja školski primer pravog embriona starog 14 dana.

Navode da bi ovo moglo pomoći da se utvrde uzroci mnogih urođenih mana i neplodnosti, razviju nove tehnike za uzgoj tkiva i organa za transplantaciju i druga rešenja koja bi mogla zauvek promeniti medicinu.

VIŠE O OVOJ TEMI U KOCKI LANE NENOVSKI:

 

Komentari (0)

Svet