Fokus

Protesti na Haitiju uoči sahrane ubijenog predsednika

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2021

-

07:38

Protesti na Haitiju uoči sahrane ubijenog predsednika
Haiti - Copyright Tanjug/AP/Joseph Odelyn

veličina teksta

Aa Aa

Protesti gnevnih pristalica ubijenog predsednika Haitija Žovenela Moiza (1967-2021), na koga je izvršen atentat 7. jula, nastavljeni su i drugog dana zaredom, dok su radnici u četvrtak radili do kasno u noć kako bi završili improvizovanu binu za njegovu sahranu koja će se obaviti danas.


Nakon njegove smrti došlo je do političke krize u karipskoj zemlji koja se bori sa siromaštvom i bezakonjem, prenosi Rojters.

Noseći čekiće, krampove i lopate, radnici su se trudili da postave bine, svetla i asfaltiraju cigleni put do Moizovog mauzoleja na prašnjavoj parceli od nekoliko hektara u severnom gradu Kap-Haitijen.

Na drugim lokacijama u gradu, demonstranti su u četvrtak uveče palili gume kako bi blokirali puteve.

Strani zvaničnici dolaze u Kap-Haitijen kako bi se oprostili od Moiza, priključivši se ožalošćenima koji su napravili nekoliko komemerativnih skupova u državi ove nedelje.

Bivši uvoznik banana Moiz nije uspeo da stane na put bandama, a dok je bio na funkciji suočavao se sa uličnim protestima zbog optužbi za korupciju i načina na koji vodi ekonomiju, dodaje Rojters.

Demonstranti u Kap-Haitijenu iskalili su gnev zbog mnogih pitanja koja su ostala neodgovorena nakon ubistva Moiza, za koje vlada Haitija kaže da su ga izveli većinom kolumbijski plaćenici.

Na transparentima posvećenim Moizu u Kep-Haitijenu pisalo je "ubili su telo, ali san nikada neće umreti", kao i "Žovenel Moiz - zaštitnik siromašnih".

Preporuka za vas

Prvo obraćanje supruge ubijenog predsednika Haitija: Plaćenici su iznenada ušli u kuću i izrešetali mi muža
Istraga o ubistvu predsednika Haitija se komplikuje: Kačket DEA kod sveštenika koji želi da bude predsednik i "izvuče državu iz pakla"

Komentari (0)

Svet