Fokus

I Japan u pohodu na Mesec: Uspešno lansiran "Mesečav snajper", novi igrač u "svemirskoj trci"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2023

-

11:14

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Japan je juče uspešno lansirao svemirsku letelicu za istraživanje Meseca, koja bi trebalo da sleti na površinu Zemljinog satelita u februaru naredne godine.

U misiji vrednoj 100 miliona dolara, raketa H-IIA poletela je iz svemirskog centra Tanegašima na jugu Japana i uspešno je odvojila pametnu letelicu za istraživanje Meseca SLIM, preneo je Rojters. Low cost "mesečev snajper", kako nazivaju letilicu, planira da testira tehnologiju preciznog sletanja dizajniranu da unpredi svemirske ciljeve Tokija.

SLIM bi trebalo da sleti u blizini oblasti Mare Nectaris, lunarnog basena koji je jedna od vidljivih tamnih tačaka na Zemljinom satelitu.

Misija treba da pokaže sposobnost Japana da prizemlji laganu letelicu na Mesec u krugu od 100 metara od unapred određenog mesta za sletanje pomoću naprednog sistema vizuelne navigacije, saopštila je JAXA.

"Veliki cilj SLIM-a jeste ... da sletanje na mesečevoj površini izvedemo tamo gde želimo, pre nego tamo gde možemo", izjavio je predsednik JAXA Hiroši Jamakava.

Tanjug AP/Kyodo News via AP

 

Iz ove agencije su poručili i da će prikupljeni podaci pomoći u proučavanju načina na koji su nebeski objekti formirani i nadamo se da će dovesti do rešavanja misterije o tome kako je svemir stvoren.

U saradnji sa NASA, JAXA će posmatrati jačinu svetlosti na različitim talasnim dužinama, temperaturu stvari u svemiru i njihove oblike i osvetljenost.

Stižu čestitke, ali i kritike

Japanskoj agenciji za istraživanje svemira na ovom poduhvatu stigle su brojne čestitke među kojima i od NASE.

"Ova nova rendgenska opservatorija će nam pomoći da proučavamo eksplodirajuće zvezde, crne rupe i još mnogo toga", navodi se u objavi NASE na nalogu na društvenoj mreži X.

Među brojnim komentarima na mrežama ima i onih u kojima se korisnici pitaju čemu sve ovo i šta se to nalazi na Mesecu kad je ovakva pomama za letovima na njega. Ističu da sletanje na Mesec košta milijarde, a da sa druge strane nije iskorenjeno siromaštvo i druge društvene bolesti koje zahtevaju novac za rešavanje.

Japan želi da postane peta zemlja koja je stigla da Meseca

Tokom prethodnih meseci u više navrata nije uspeo da stigne do površine Meseca zbog problema u svemirskom programu. Ovo je četvrti ovogodišnji pokušaj da pošalje raketu na mesec, a prethodni su bili osujećeni lošim vremenom. 

Uspeh je usledio samo nekoliko dana nakon što se ruska sonda srušila u istom regionu i četiri godine pošto je prethodni pokušaj Indije propao u poslednjem trenutku.

Japan očekuje da postane peta država čiji je svemirski brod sleteo na Zemljin satelit, nakon što je indijski rover prošlog meseca u okviru misije "Čandrajan-3" uspešno sleteo u blizini južnog pola Meseca.

Ova misija košta 75 miliona dolara, a Indija je time postala četvrta zemlja koja je uspešno poslala svemirski brod na Mesec posle SAD, Rusije i Kine. 

Komentari (0)

Svet