Fokus

Meloni najavila povlačenje Italije iz kineske inicijative Pojas i put

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2023

-

13:47

Meloni najavila povlačenje Italije iz kineske inicijative Pojas i put
Meloni najavila povlačenje Italije iz kineske inicijative Pojas i put - Copyright Tanjug AP/Dar Yasin

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska premijerka Đorđa Meloni saopštila je da je u razgovoru sa kineskim premijerom Li Ćiangom nagovestila plan Rima da se povuče iz kineske inicijative Pojas i put.

Meloni i Li razgovarali su na marginama samita G20 u Nju Delhiju istovremeno i o produbljivanju  strateškog partnerstva dve zemlje.

"Premijerka Meloni je saopštila svom kolegi nameru Italije da napusti projekat“, objavio je list Korijere dela sera, uz napomenu da je premijer Li učinio poslednji pokušaj da ubedi Rim da preispita odluku.

Italija nastoji da svede na najmanju moguću meru bilo kakvu reakciju Pekinga na tu odluku, nudeći u zamenu revitalizaciju sporazuma o strateškom partnerstvu sa Kinom, koji je potpisala 2004., prenosi Rojters.

Italija je jedina članica G7 koja je deo incijative Pojas i put, globalnog trgovinskog i infrastrukturnog plana po uzoru na stari Put svile koji je povezivao carsku Kinu i Zapad.Rim predsedava G7 sledeće godine i preinačuje svoje odnose sa Pekingom kako bi umirio zapadne saveznike koji strahuju od širenja globalnog uticaja Kine, navodi Rojters.
 

Komentari (0)

Svet