Fokus

Kako bankrot kineskog građevinskog giganta može da ugrozi svetsku ekonomiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/09/2023

-

18:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kineska građevinska kompanija Evergrande proglasila je bankrot u avgustu ove godine na američkom tržištu. Akcije ove kompanije pale su za 80 odsto na berzi u Hongkongu, a u prvih šest meseci 2023. godine, Evergrande je izgubio 4,5 milijardi evra. S obzirom na to da se procenjuje da građevinski sektor čini 30 odsto kineskog BDP-a, postoji strah da bi usporavanje kineske ekonomije moglo da izazove još jednu globalnu recesiju.

Međutim, finansijski kolaps Evergrandea preti da stvori situaciju u kojoj problem jedne kompanije postaje problem svih.

Evergrande je nekada bio najveći kineski investitor, ali nakon velikog zaduživanja, kompanija je propala, što je izazvalo najgoru krizu na tržištu nekretnina u Kini. Dužnička kriza počela je 2021. godine kada je ovaj građevinski gigant propustio da plati kamatu na obveznice, što je prouzrokovalo niz problema u kineskom građevinskom sektoru.

Kompanija je vodila poslovnu politiku "snežne lavine" - projekte na kojima je radila, plaćala je novcem koji je dobila od projekata koje je tek trebalo da radi. Takva situacija dovela je do pojave takozvanih "gradova duhova", odnosno brojnih nedovršenih građevinskih projekata, i poremećaja lanca snabdevanja materijalom. 

profimedia

 

Upravni odbor Evergrandea pokušavao je da uveri javnost da proces vraćanja duga ne uključuje zahtev za stečaj, međutim kineska kompanija je u Sjedinjenim Američkim Državama podnela zahtev za zaštitu od bankrota na osnovu člana 15 Zakona o stečaju, koji pomaže da se poverioci drže na odstojanju prilikom restrukturiranja kompanije. 

U martu ove godine, kompanija je predstavila više milijardi dolara vredan plan restruktuiranja kako bi isplatila svoje međunarodne kreditore.

Problem u kineskoj građevinskoj eskalirao sa pandemijom

Osim Evergrandea, finansijski problemi muče i građevinsku kompaniju Counry Garden, najveću kinesku kompaniju u građevinskom sektoru. Njena uprava je sredinom avgusta objavila da je zbog smanjenog obima prodaje nekretnina u prvih šest meseci ove godine kompanija izgubila između šest i sedam milijardi dolara.

Broker Nenad Gujaničić iz Momentum securities za Euronews Srbija objašnjava da problem u kineskoj građevinskoj industriji nije nov. Kako kaže, eskalirao je još sa izbijanjem korone, a prethodile su mu godine i godine intenzivnog ekonomskog rasta zasnovanog na ulaganju u infrastrukturne projekte.

"Možemo reći da su od prošle svetske finansijske krize kreatori kineske ekonomske politike favorizovali tržište nekretnina, infrastrukturne projekte. Mnogi od njih nisu bili rentabilni, sa izbijanjem korone došlo je do pada cena, a kada se to desi dođe do resetovanja i veliki broj tih igrača, koji su bili prezaduženi, morali su da portaže nekakav spas u novom zaduživanju i ta faktički spirala je morala da se zaustavi", objašnjava on. 

Euronews

Ističe da su infrastrukturne delatnosti, koje čine oko trećinu kineskog BDP-a, predimenzionirane ako se porede sa ostalim privredama, poput Španije i Irske u kojima je došlo do pucanja tih "mehura". 

Opasnost za kompletnu privredu Kine, ali i za svetsku ekonomiju

Kriza dve najveće građevinske kompanije, kako kaže, već se preliva i na kompletnu privredu.

"Veliki broj kineskih građana je ulagao putem raznih finansijskih instrumenata, jer su donosile ogromne zarade. S druge strane mnogi građani su kupovali nekretnine koje nisu završene. Tako da ta kriza već traje i očekuje se da će ove godine druga po veličini svetska privreda teško ostvariti zacrtani rast od pet procenata", kaže Gujaničić.

Ističe da, iako rast od pet procenata izgleda prilično dobro u poređenju sa rastom drugih svetskih privreda, Kina unazad 20-30 godina ima ekstremno visoke stope ekonomskog rasta.

"Međutim sada se situacija menja, očigledno je taj model naišao na probleme, odnosno ne može toliko dugo da traje i sada mora da se napravi nekakva tranzicija. Koliko će biti uspešni kreatori kineske ekonomske politike u velikoj meri će zavisiti od rešavanja pitanja ovog investicionog mehura, odnosno da li će on moći postepeno da se izduva, a da ne ostvari neke dramatične promene po privredu i sam život prosečnog stanovnika", navodi Gujaničić i ističe da će negativnih posledica svakako biti.

profimedia

 

Osim na privredu Kine, prema rečima Gujaničića, problemi u građevinskoj industriji utiču i na globalnu privredu.

"Od kineske privrede najviše je zavisna evropska privreda. Nedeljama već možete čitati o problemima nemačke privrede, koja je jedan od najvećih izvoznika evrozone i direktno, osim svojih internih problema, u velikoj meri je to posledica dešavanja u Kini. Počev od prošle krize 2008. godine, kineska privreda je najviše doprinela rastu globalnog brutodomaćeg proizvoda i samim tim je njen značaj izuzetno veliki. Ako posmatrate zajedno američku i kinesku privredu, one čine preko 3/4 dodatog ekonomskog rasta unazad desetak godina. Tako da će kineska privreda svakako uticati na neke direktno, a na neke indirektno", objašnjava broker.

"I u Srbiji ćemo gledati nezavršene zgrade, a neki igrači će bankrotirati"

Gujaničić kaže da će se ovaj uticaj, kroz globalnu privrednu aktivnost, osetiti i u Srbiji.

"Naši glavni spoljnotrgovinski partneri su evropske privrede i ako dođe do usporavanja kod njih, definitivno će doći i kod nas. Kada govorimo generalno o našem tržištu nekretnina, jasno je svim građanima, koji su uključeni na ovaj ili onaj način, da je i tu došlo do usporavanja, odnosno dolazi postepeno do pada prometa, a kasnije će uslediti i pad cene. Ne možemo reći da će naše tržište nekretnina videti ovakve scene, ali svakako ćemo u narednom periodu gledati nezavršene poslovne i stambene zgrade, verovatno će neki igrači bankrotirati, koji su ušli u finansiranje sa prilično nestabilnom strukturom", kaže on.

Objašnjava da se privreda kreće po principu uzlaznih i silaznih putanja i da kada je neki rast predimenzioniran, odnosno nagli, obično dođe do pada. Okidač, prema rečima Gujaničića, mogu biti visoke kamatne stope, kao što je sada slučaj kod nas, ili neki vanredni događaj, kao što je bila korona u slučaju Kine.

Komentari (0)

Svet