Fokus

Kako izgleda grad Derna posle poplava u Libiji: Satelitski snimci prikazali razmere katastrofe

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian

13/09/2023

-

20:31

Kako izgleda grad Derna posle poplava u Libiji: Satelitski snimci prikazali razmere katastrofe
Kako izgleda grad Derna posle poplava u Libiji: Satelitski snimci prikazali razmere katastrofe - Copyright Tanjug AP/Planet Labs PBC via AP

veličina teksta

Aa Aa

Broj poginulih u poplavama u Libiji premašio je 5.300, a razmere ove katastrofe i dalje su nepregledne i dva dana nakon što su pukle dve brane. Crveni krst saopštio je da se najmanje 10.000 ljudi vodi kao nestalo u lučkom gradu Derna, a lokalni zvaničnici upozorili su da bi moglo da bude još žrtava.

Pobesnela bujica blatnjavo smeđe vode odnela je nekoliko velikih mostova, dok su se mnoge gradske višespratnice na obalama  srušile.

Tanjug AP/Planet Labs PBC via AP

 

Tarik al-Haraz, predstavnik istočne libijske vlade, rekao je da su čitavi kvartovi nestali, a mnoga tela odneta su u more.

Grad sa 90.000 stanovnika deli Vadi Derna, sezonska reka koja teče iz visoravni južnije, i obično je zaštićena od poplava branama. 

Satelitski snimci poput ove ispod pokazuju razmere uništenja nakon što se jedna od brana, vidljiva u donjem levom uglu, srušila u nedelju.

Tanjug AP/Planet Labs PBC via AP

 

Libija je prošla kroz godine rata i haosa nakon pobune 2011. godine u kojoj je svrgnut i ubijen dugogodišnji diktator Moamer Gadafi. Zemlja je podeljena između dve rivalske vlade – međunarodno priznate administracije uz posredovanje UN sa sedištem u Tripoliju i zasebne administracije na istoku pogođenom katastrofom.

Tanjug AP/Planet Labs PBC via AP

 

Ulaganja u puteve i javne usluge su opala, a regulacija privatne gradnje je minimalna. Derna je nekoliko godina bila pod kontrolom islamističkih militantnih grupa dok je 2019. nije zarobio general Kalifa Haftar, vojskovođa zadužen za vojsku na istoku, piše Gardijan.

Tanjug AP/Planet Labs PBC via AP

 

Ostala područja u blizini Derne takođe su teško pogođena, uključujući grad Bajda, gde je prijavljeno oko 50 mrtvih, kao i grad Mardž, gde slike pre i posle poplava pokazuju stepen štete na poljima i poljoprivrednim površinama.

Broj žrtava mogao bi da bude mnogo veći

Broj žrtava katastrofalnih poplava nakon pucanja brane u libijskom gradu Derni mogao bi dostići čak između 18 i 20 hiljada, izjavio je gradonačelnik Derne, Abdulmenam Al-Gaiti.

Al Gaiti je za televiziju Al Arabija izjavio da se te procene zasnivaju na broju gradskih četvrti koje su nestale u poplavama.

Više od 5.300 tela pronađeno je do sada u libijskom gradu Derna, izjavio je ranije ministar civilnog vazduhoplovstva u administraciji koja vodi istočnu Libiju, Hičem Abu Čkiuat.

On je takođe dodao da se očekuje da će se broj poginulih u poplavama značajno povećati, preneo je Rojters.

"More neprestano izbacuje desetine tela", rekao je ministar, navodeći da će obnova Derne koštati milijarde dolara.

Međunarodna Organizacija za migracije (IOM) u Libiji saopštila je danas da je najmanje 30.000 osoba raseljeno u Derni, gradu koji je najviše pogođen olujom "Danijel".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet