Planeta

Stjuardese zbog novih uniformi trpele niz zdravstvenih problema: Sud u Americi im dodelio milion dolara odštete

Komentari

Autor: Associated Press

03/11/2023

-

20:00

Stjuardese zbog novih uniformi trpele niz zdravstvenih problema: Sud u Americi im dodelio milion dolara odštete
Stjuardese zbog novih uniformi trpele niz zdravstvenih problema: Sud u Americi im dodelio milion dolara odštete - Copyright AP Photo/Rishi Lekhi

veličina teksta

Aa Aa

Porota suda u Kaliforniji donela je odluku da tekstilna kompanija "Twin Hill" mora da plati odštetu u iznosu od milion dolara za četiri stjuardese "American Airlines" koje tvrde da su im njihove uniforme izazvale zdravstvene probleme.

Stjuardese koje su tužile "Twin Hill" tvrde da su zbog hemikalija za obradu tekstila, koje je koristila ta kompanija u izradi njihovih uniformi, imale osipe, glavobolje i probleme s disanjem. 

U tužbi je navedeno da su uniforme sadržale tragove formaldehida, toluena i drugih toksičnih hemikalija koje izazivaju zdravstvene probleme, a koje se koriste u obradi tkanine, kako bi se smanjilo gužvanje i kako bi duže trajale.

Presuda doneta prošle nedelje mogla bi biti prva u nizu, budući da advokati kažu da još više od 400 stjuardesa planira da tuži kompaniju zbog istih tegoba.

Presuda još nije pravosnažna, ali je advokat stjuardesa nazvao taj korak "tehnikalijom". Iz tekstilne kompanije odbili su da odgovore na pitanje da li planiraju da ulože žalbu, piše Associated Press.

Tanjug/AP/Gene J. Puskar

 

Stjuardese su dobile nove uniforme 2016. godine i bile su, kako su tokom suđenja srećne što posle više od deset godina nose drugačiji model, ali su se uskoro javili prvi problemi.

"Probudila bih se potpuno otečenih očiju. Izgledala sam kao da sam bila u boks meču. Nisam mogla da dišem. Često sam osećala kao da ću se onesvestiti na poslu. Došla bih kući i muž bi me odmah vozio u urgentni centar", rekla je jedna od oštećenih Trejsi Silver Čaran.

"Amerikan Airlines" stjuardesama je dao mogućnost da nose stare uniforme ili da čak odaberu šta će da nose u nekoj od robnnih kuća, kaže Silver Čaran, koja se tim poslom bavi 37 godina.

Ona je sa svojim koleginicama tužila tekstilnu kompaniju 2017. godine, a porota je sada odlučila da su njihove uniforme bile "ključni faktor izazivanja štete" po zdravlje stjuardesa. 

Ipak, "Twin Hill" nije optužena za nemar niti za neodgovarajuće povlačenje robe, kada su optužbe na račun njihovih proizvoda počeli da pristižu.

"Bio je to dug put, ali smo zadovoljni ishodom", rekao je Danijel Balaban, jedan od advokata posade avio-kompanije. 

Balaban je rekao i da će se javiti još ovakvih slučajeva na sudu, ukoliko "Twin Hill" odbiju da postignu nagodbu sa ostalim stjuardesama. Oni takođe imaju mogućnost da traže od sudije smanjenje odštete, a mogu i da podnesu žalbu na presudu. 

"American Airlines" okončao je ranije ugovor sa tom kompanijom i angažovao "Land’s End" da napravi nove uniforme.

Studija sprovedena 2010. pokazala je da je nivo formaldehida u odevnim predmetima u Americi relativno nizak, ali da neki ljudi ipak dobijaju osipe, svrab i osećaj žarenja na koži. Pranje odeće pre prvog nošenja pomaže, ali ne daje uvek rezultate.

Među svedocima na suđenju bili su i istraživači sa Harvarda, koji su 2018. godine otkrili da postoji povezanost između nošenja novih uniformi i zdravstvenih problema, kod stjuardesa "Alaska Airlines".

Komentari (0)

Svet