Planeta

Drevni artefakt iz Epa o Gilgamešu zaplenjen u SAD

Komentari

Autor: Guardian

28/07/2021

-

20:49

Drevni artefakt iz Epa o Gilgamešu zaplenjen u SAD
Drevni artefakt iz Epa o Gilgamešu zaplenjen u SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prodavnica umetnina Hobi Lobi nabavila je 3.600 godina star artefakt za svoj Muzej Biblije, ali je sud presudio da je on prošvercovan i da mora da se vrati u Irak.

Ministarstvo pravde je navelo da je 3.600 godina star artefakt potiče sa teritorije gde se danas nalazi Irak i da ga je 2003. godine nabavio američki trgovac antikvitetima ali da je bio nečitljiv i prekriven prljavštinom. 

Kada je stigao u SAD očišćen je i tada su eksperti shvatili da je na njemu urezan deo Epa o Gilgamešu, koji je jedan od nastarijih književnih dela u istoriji čovečanstva. Napisan je na Akadijskom jeziku.

profimedia

 

Ministarstvo pravde je utvrdilo da je trgovac prodao artefakt sa lažnom potvrdom da se nalazio u kutiji drevnih fragmenata od bronze koji su kupljeni na aukciji 1981. godine. Prodavan je više puta pre nego što ga je kupio Hobi Lobi 2014. godine i izložio u Muzeju Biblije. 

Pretprošle godine predmet je zaplenjen, dok je u utorak naloženo njegovo oduzimanje. 

Ova zaplena samo je deo napora da se na hiljade švercovanih istorijskih predmeta koje je kupovao Hobi Lobi vrati u Irak. Ova firma je 2017. godine pristala da plati tri miliona dolara kazne i oduzeto joj je na hiljade artefakata. 

Prošle godine utvrđeno je da Muzej Hobi Lobi poseduje više od 5.000 papirusa i 6.500 glinenih predmeta bez valjanih dokaza o poreklu. 

Komentari (0)

Svet