Planeta

Maduro najavio istraživanje nafte i gasa u oblasti Gvajane koju želi da pripoji Venecueli

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2023

-

11:47

Maduro najavio istraživanje nafte i gasa u oblasti Gvajane koju želi da pripoji Venecueli
Maduro najavio istraživanje nafte i gasa u oblasti Gvajane koju želi da pripoji Venecueli - Copyright Tanjug/AP/Matias Delacroix

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da će odobriti istraživanje nafte i gasa u spornom području na teritoriji susedne Gvajane uprkos neslaganju Međunarodnog suda pravde (MSP). 

Venecuelanska državna naftna kompanija PDVSA i državni proizvođač gvožđa i čelika CVG će podeliti sporni region, stvoriti podružnice i "nastaviti sa davanjem operativnih dozvola za istraživanje nafte, gasa i rudnika" u pomenutoj oblasti, rekao je Maduro na državnoj televiziji, prenosi Rojters.

Euronews

 

Gvajana je protestovala protiv ovih Madurovih izjava i najavila da će se žaliti na njegove komentare Ujedinjenim nacijama i MSP.

Na referendumu u nedelju građani Venecuele su velikom većinom glasova odobrili preuzimanje naftom bogatog regiona Esekibo koji čini oko dve trećine teritorije Gvajane, prenosi Si-En-En (CNN).

Na referendumu su se građani složili sa stvaranjem nove države u regionu Esekibo i "ugradnjom te države u mapu venecuelanske teritorije".

Dugogodišnji teritorijalni spor između Venecuele i Gvajane je podstaknut nedavnim otkrićem ogromnih energetskih resursa blizu morske obale.

Predsednik Gvajane Irfan Ali je istakao da je Maduro "očigledno zanemario" presudu MSP koja ne odobrava preuzimanje ovog regiona, prenosi Rojters.

"Odbrambene snage Gvajane su u stanju pripravnosti", upozorio je predsednik te zemlje.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet