Fokus

Predsednik Gvajane: Potomci evropskih trgovaca robljem treba da plate reparacije

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2023

-

09:26

Predsednik Gvajane: Potomci evropskih trgovaca robljem treba da plate reparacije
Mohamed Irfan Ali - Copyright Tanjug/AP/Gustavo Moreno

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Gvajane Irfan Ali izjavio je da  potomci evropskih trgovaca robljem treba da ponude da plate reparacije današnjim generacijama zbog transatlantske trgovine robljem.

Lider južnoameričke zemlje predložio je i da se umešani u trgovinu robljem posthumno optuže za zločine protiv čovečnosti, preneo je AP. 

On je govorio uoči današnjeg planiranog zvaničnog izvinjenja u Gvajani potomaka škotskog vlasnika plantaže šećera i kafe iz 19. veka Džona Gledstona, navodeći da bi izvinjenje trebalo da uključuje i pitanja kompenzacije.

Porodica Gledston je priznala da je imala koristi od afričkog porobljavanja. Džon Gledston je otac britanskog premijera iz 19. veka, Vilijama Evarta Gledstona, i dobio je više od 100.000 funti odštete za stotine robova.

Šest članova porodice trebalo bi danas da se zvanično izvine za ulogu koju je Džon Gledston igrao u tadašnjoj Britanskoj Gvajani.

Vlasnik plantaže Gledston posedovao je više od 2.500 robova u Gvajani i Jamajci i naredio ubijanje na stotine robova kada su se oni pobunili 1823. godine, nakon čega je ugušena dvodnevna pobuna.

Nekoliko nacija se izvinilo za svoju ulogu u ropstvu, uključujući Holandiju.

Komentari (0)

Svet