Planeta

Katastrofalan zemljotres u Kini: Potvrđeno više od stotinu žrtava

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2023

-

07:27

Katastrofalan zemljotres u Kini: Potvrđeno više od stotinu žrtava
Katastrofalan zemljotres u Kini: Potvrđeno više od stotinu žrtava - Copyright Tanjug/Zhang Hongxiang/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa


U zemljotresu jačine 6,2 stepena Rihterove skale, koji je pogodio severozapadnu Kinu, poginulo je najmanje 126 ljudi u provinciji Gansu i susednoj provinciji Ćinghaj.
Predsednik Si Đinping pozvao je na dodatne napore u akcijama potrage, dok se spasioci suočavaju sa veoma niskim temperaturama u planiskom području, javljaju danas kineski državni mediji.

Potres se dogodio u ponedeljak u 23.59 časova po lokalnom vremenu, na dubini od 10 kilometara u okrugu Džišišan u Gansuu, a oko 100 km jugozapadno od glavnog grada provincije Landžou.

Zemljotres se osetio u većini okolnih područja, uključujući Landžou, glavni grad provincije Gansu, oko 100 kilometara severoistočno od epicentra.

Od 8 sati ujutru po lokalnom vremenu zabeležena su 32 naknadna potresa, od kojih je najveći bio magnitude 4,1, saopštilo je pokrajinsko odeljenje za vanredne situacije

Kineska meteorološka služba saopštila je da su niske temperature, na velikoj nadmorskoj visini, jedan od najvećih problema za spasilačke napore u okrugu Džišišan u provinciji Gansu i susednoj provinciji Ćinghaj

Kinesko ministarstvo finansija i Ministarstvo za vanredne situacije danas su dodelili 200 miliona juana (28 miliona dolara), kao pomoć pogođenim provincijama Gansu i Ćinghaj, javila je kineska državna televizija, a prenosi Rojters.


Predsednik Si Đinping pozvao je na dodatne napore u akcijama potrage i spasavanja, javljaju kineski državni mediji.

Si je zatražio od lokalnih vlasti da se ugroženi i povređeni blagovremeno zbrinu, kako bi se žrtve svele na najmanju moguću meru, kao i da pažljivo prate situaciju sa zemljotresom i vremenske promene u cilju sprečavanja sekundarne katastrofe.

Prosečna nadmorska visina u planinskom regionu je 3.000 metara, a vremenske prognoze sugerišu da bi temperature mogle da padnu i do minus 14 stepeni Celzijusa, prenosi BBC.

Lokalni spasilački timovi izveštavaju da niske temperature čine situaciju nepredvidivom za one koji su još zarobljeni pod ruševinama.

Neki od meštana koji su pobegli iz svojih domova prikazani su na snimcima kineske televizije, kako se zbijaju pored logorskih vatri u kampovima za evakuaciju, podignutim na brzinu, navodi BBC.
 

Komentari (0)

Svet