Planeta

SAD planiraju da pogube prvog zatvorenika pomoću specijalne maske: UN apeluju da je to "surovo i ponižavajuće"

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2024

-

15:20

SAD planiraju da pogube prvog zatvorenika pomoću specijalne maske: UN apeluju da je to "surovo i ponižavajuće"
SAD planiraju da pogube prvog zatvorenika pomoću specijalne maske: UN apeluju da je to "surovo i ponižavajuće" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stručnjaci Ujedinjenih nacija pozvali su danas američke vlasti da ne nastavljaju sa planiranim pogubljenjima zatvorenika metodom gušenja azotom, navodeći da je reč o "surovom, nehumanom i ponižavajućem postupanju, čak mučenju".

Kenet Smit, osuđen za naručeno ubistvo počinjeno 1988. godine trebalo bi da bude pogubljen u američkoj državi Alabami 25. januara ove godine metodom koja ga lišava kiseonika jer preko maske za lice udiše azot, prenosi Rojters.

Smit (58) je jedan od samo dvoje ljudi u SAD koji su preživeli pokušaj pogubljenja, jer je izvršenje smrtne kazne smrtonosnom injekcijom, prethodno zakazano za novembar 2022. godine, obustavljeno nakon višestrukih, bezuspešnih pokušaja ubacivanja intravenske linije za ubrizgavanje smrtonosne doze barbiturata.

"Ovo će biti prvi pokušaj pogubljenja azotnom hipoksijom. Zabrinuti smo da bi hipoksija azotom rezultirala bolnom i ponižavajućom smrću", navodi se u izveštaju četvorice specijalnih izvestilaca UN i ističe da bi ta metoda mogla da izazove "tešku patnju", što je u suprotnosti sa zabranom mučenja i drugih surovih, nehumanih ili ponižavajućih oblika kažnjavanja.

Većina pogubljenja u SAD izvodi se intravenskim ubrizgavanjem smrtonosnih doza barbiturata, međutim neke države ne uspevaju da nabave barbiturate zbog zakona Evropske unije kojima se zabranjuje farmaceutskim kompanijama da prodaju supstance koje se mogu koristiti za pogubljenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet