Fokus

Mladiću u Ugandi preti smrtna kazna zbog optužbi za "tešku homoseksualnost"

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2023

-

19:41

Mladiću u Ugandi preti smrtna kazna zbog optužbi za "tešku homoseksualnost"
Mladiću u Ugandi preti smrtna kazna zbog optužbi za "tešku homoseksualnost" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dvadesetogodišnji mladić postao je prvi Uganđanin koji je optužen za "tešku homoseksualnost", krivično delo koje se u toj zemlji kažnjava smrću prema nedavno usvojenom anti-gej zakonu, saopštili su danas tužioci i njegov advokat.

On je optužen da je "izvršio nezakoniti polni odnos" sa 41-godišnjim muškarcem, ali u optužnici nije objašnjeno zašto se delo smatra teškim, prenosi Rojters.

Iz tužilaštva za britansku agenciju nisu naveli dodatne detalje o slučaju, ali je portparolka Žaklin Okui rekla da ne zna da je neko ranije optužen za "tešku homoseksualnost".

Uganda nije nikog pogubila već dve decenije, ali smrtna kazna nije ukinuta.

Predsednik Joveri Museveni zapretio je 2018. godine da će nastaviti pogubljenja kako bi zaustavio talas zločina u zemlji.

Vlasti Ugande su u maju donele jedan od najstrožih zakona na svetu koji je usmeren protiv LGBT zajednice, a propisana je kazna doživotnog zatvora za istopolne odnose.

Smrtna kazna se može primeniti u slučajevima koji se smatraju "otežavajućim", uključujući ponovljena krivična dela i istopolni odnos sa maloletnikom, starijom osobom ili osobom sa invaliditetom. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet