Fokus

Smrtna kazna sve nepopularnija u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

23:39

Smrtna kazna sve nepopularnija u SAD
Smrtna kazna sve nepopularnija u SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sve veći broj Amerikanaca smatra da se smrtna kazna u SAD nepravedno izvršava, pokazuje istraživanje Galup koja navodi da je takvog mišljenja 50 odsto ispitanika, što je najviše otkako je ta agencija 2000. godine počela da sprovodi istraživanje.

Smrtna kazna se tokom godina sve ređe izvršava i ima sve manju podršku, a sada 47 procenata Amerikanaca smatra da se kazna pravedno izvršava, prenosi Glas Amerike.

Galup je 2000. godine prvi put počeo da sprovodi istraživanje o pravednosti primene smrtne kazne. Međutim, nije poznato da li će pad podrške javnosti i broja izvršenih i izrečenih smrtnih kazni na kraju rezultirati i njenim ukidanjem u Sjedinjenim Američkim Državama, navode eksperti.

"Neki akademici su optimisti da će smrtna kazna biti u potpunosti ukinuta prilično brzo. Ja mislim da je više verovatno da će biti sve ređa. Međutim, manje je verovatno da će u potpunosti nestati u doglednoj budućnosti", kaže Erik Berger, profesor prava na Univerzitetu Nebraske.

Ove godine u Sjedinjenim Državama su pogubljene 24 osobe, a poslednja smrtna kazna za 2023. godinu izvršena je u četvrtak, 30. novembra, u Oklahomi.

Komentari (0)

Svet