Planeta

"Ova trka je gotova": Trampa podržao i nekadašnji žestoki protivnik - Da li je odlučeno ko će biti mogući potpredsednik?

Komentari

Autor: Fox News

17/01/2024

-

16:32

"Ova trka je gotova": Trampa podržao i nekadašnji žestoki protivnik - Da li je odlučeno ko će biti mogući potpredsednik?
"Ova trka je gotova": Trampa podržao i nekadašnji žestoki protivnik - Da li je odlučeno ko će biti mogući potpredsednik? - Copyright Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

Nakon ubedljive pobede na republikanskim unutarstranačkim izborima (kokusu) u Ajovi Donalda Trampa su javno podržali senator iz Teksasa Ted Kruz, ali i donedavni rival u trci za kandidaturu na predsedničkim izborima Vivejk Ramasvami, koji se pominje kao mogući potpredsednik.

Teksaški senator je, gostujući na televiziji Foks, pozvao zemlju da se ujedini iza vodećeg kandidata Republikanske stranke pred ovogodišnje izbore. 

"Ponosno podržavam Donalda Trampa za predsednika SAD. Radujem se što ću mu entuzijastično pružiti podršku", rekao je Kruz voditelju popularnog talk show-a na Foksu Šonu Henitiju.

To je potpuni preokret u odnosu na kampanju pred izbore 2016. u kojima je Tramp pobedio, a kada je Kruz bio jedan od njegovih najžešćih protivnika tokom borbe za kandidaturu. Ovaj put, senator je rekao da je kokus u Ajovi pokazao da postoji samo jedan realni republikanski kandidat. 

"Ajova je bila dominantna pobeda za Donalda Trampa. Moram da kažem da ništa nije poput kokusa u Ajovi. Intimno sam upoznat sa tim. Muškarci i žene iz Ajove svoju odgovornost shvataju neverovatno ozbiljno. Oni ispituju kandidate. To je neverovatan proces, i ja čvrsto verujem u to da treba pustiti demokratiju da se odigra. E pa, sinoć se odigrala, i moram da kažem da je Trampova pobeda bila potpuna... Čestitam predsedniku Trampu na toj dominantnoj pobedi. U ovom trenutku verujem da je ova trka završena", kazao je Kruz.

Tanjug/AP Photo/Mariam Zuhaib

 

Podsetimo, Tramp je u ponedeljak osvojio 51 odsto glasova na izborima u Ajovi, pobedivši sa 30 procentnih poena razlike guvernera Floride Rona Desantisa, koji je obezbedio drugo mesto ispred Niki Hejli, bivše američke ambasadorke u Ujedinjenim nacijama.

"Ramasvami će raditi sa nama i to veoma dugo"

Svesrdnu podršku Trampu je na jučerašnjem mitingu u Nju Hempširu pružio i preduzetnik Vivejk Ramasvami, dan nakon što je odustao od trke posle ubedljive pobede Trampa. 

Pristalice bivšeg šefa Bele kuće su mu skandirale "vip!" (veep na engleskom, skraćeno od potpredsednik), pa su počele kruže glasine kako bi Tramp baš njega mogao da ga predloži za funkciju drugog čoveka SAD.

Njih dvojica su bili zagrljeni na bini u Atkinsonu, a Tramp je na sav glas hvalio Ramasvamija, koji je osvojio svega osam procenata glasova u Ajovi.

"Vau! Kako je to bilo? Prilično dobro, zar ne? On je fantastičan momak. Poseduje nešto što je veoma posebno jer je počeo sa zipom (upaljačem prim. aut.), a završio veoma snažno. Obavio je sjajan posao. Zapravo sam bio iznenađen kada je zvao jer mu je dobro išlo. Čast mi je što imam njegovo odobrenje" oduševljeno je rekao Tramp.

Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

 

Ono što je posebno uzburkalo masu, ali i sve koji prate predsedničku trku u SAD bile su reči o daljoj saradnji.

"On će raditi sa nama i to veoma dugo", rekao je Tramp, možda nagoveštavajući poziciju potpredsednika.

Ramasvami je zatim reagovao na komentare na društvenim mrežama napisavši "Amerika na prvom mestu. Jedan pokret. Nedeljiv", što je dodatno raspalilo glasine.

Naravno, za sada nije poznato na koju poziciju u svojoj hipotetičkoj administraciji je Tramp aludirao, ali Ramasvami nije isključio mogućnost da postane potpredsednik.

"Želim da služim ovoj zemlji na bilo koji način", rekao je on na pitanje voditelja Foksa Džesija Votersa o tome da li bi pristao da bude potpredsednik.

Komentari (0)

Svet