Fokus

Donald Tramp ubedljivo pobedio stranačke rivale u Ajovi, Ramasvami napustio izbornu trku

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

07:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp je, prema projekcijama američke agencije AP, nadmašio svoje rivale i pobedio na unustarstranačkim izborima republikanaca u američkoj državi Ajovi, dok je drugo mesto osvojio guverner Floride Ron Desantis.

"Hvala Ajova, sve vas volim!!!", napisao je Tramp na društvenim mrežama.

Na izbore je izašlo više od 60 odsto birača, a Tramp je dobio 50,6 odsto glasova, dok je Desantis osvojo 21,4 odsto glasova.

Iza njih se plasirala bivša ambasadorka u UN Niki Hejli, pokazala je anketa koju sprovodi AP među biračima koji izlaze na kokuse.

Projekciju o pobedi Trampa na kokusima u Ajovi izneli su i ostali američki mediji - CNN, Foks njuz, CBS, NBC njuz i ABC Njuz.

S obzirom na to da je Trampova pobeda bila očekivana, prema istraživanjima javnog mnjenja, glavna borba se vodila za drugo mesto između Desantisa i Hejli i to ko će biti glavna alternativa Trampu za republikansku predsedničku nominaciju na nastupajućim izborima u novembru.

Kokusima u Ajovi zvanično je počela trka za predsedničke izbore u SAD 2024. godine.

Ramasvami se povlači iz republikanske trke, podržao Trampa

Vivek Ramasvami, koji je osvojio četvrto mesto na republikanskim predizborima u Ajovi, odlučio je danas da se povuče iz trke i podrži bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

"Od ovog trenutka obustavljamo kampanju. Ne postoji način da ja budem sledeći predsednik", rekao je Ramasvami svojim pristalicama. On je objasnio da je od početka kampanje, tokom koje je neretko bio optuživan da podržava teorije zavere, obećavao da će podržati onog kandidata kome je "Amerika prva", piše BBC.

Tanjug/AP/Gerald Herbert

 

Ramasvami je saopštio da je zbog toga nazvao Trampa, koji je ubedljivo pobedio u Ajovi, čestitao mu i poručio da će ga podržati.

On je obećao da neće nestati sa političke scene, da će se uskoro vratiti u kampanju u Nju Hempširu i da će delovati u Trampovo ime. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet