Planeta

Bivši FBI doušnik: Ruski obaveštajci su bili umešani u prenos informacija o Hanteru Bajdenu

Komentari

Autor: Tanjug, Newsweek

21/02/2024

-

09:18

Bivši FBI doušnik: Ruski obaveštajci su bili umešani u prenos informacija o Hanteru Bajdenu
Bivši FBI doušnik: Ruski obaveštajci su bili umešani u prenos informacija o Hanteru Bajdenu - Copyright Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Aleksandar Smirnov, bivši doušnik američke obaveštajno-bezbednosne službe FBI, optužen da je lagao o poslovima porodice Bajden u Ukrajini, rekao je istražiteljima nakon hapšenja da su ruski obaveštajni zvaničnici bili umešani u prenošenje informacija o sinu predsednika SAD Hanteru Bajdenu.

Smirnov tvrdi da ima "opsežne i vrlo skore" kontakte sa stranim obaveštajnim zvaničnicima, naveli su tužioci u novom podnesku, prenosi CNN.

Oni su naglasili da je Smirnov ranije rekao FBI da ima dugogodišnje i opsežne kontakte sa ruskim špijunima, uključujući pojedince za koje je tvrdio da su visoki obaveštajni zvaničnici ili da su izdavali naređenja ruskim ubicama u inostranstvu.

"Smirnov je priznao da su zvaničnici povezani sa ruskim obaveštajnim službama bili umešani u prenošenje priče o Biznismenu 1", misleći na sina predsednika Džozefa Bajdena, Hantera Bajdena, saopštili su tužioci.

Tužilaštvo nastoji da bivšeg doušnika zadrži u zatvoru kako bi ga sprečilo da pobegne iz SAD, jer Smirnov tvrdi da je bio u kontaktu sa više stranih obaveštajnih agencija, između kojih je i ruska.

On je rekao istražiteljima da ruski obaveštajci koriste hotel za presretanje mobilnih poziva "uglednih američkih ličnosti" koje bi ruska vlada mogla da koristi kao potencijalno kompromitujuće informacije na izborima 2024, u zavisnosti od toga ko će biti kandidati. 

To se, napominju tužioci, poklapa se sa njegovom prethodnom pričom da je Hanter Bajden snimljen u hotelu u Ukrajini koji su kontrolisali Rusi.

Tužioci su ipak prethodno odbacili ovu tvrdnju doušnika, jer smatraju da Hanter Bajden nikada nije putovao u Ukrajinu.

Smirnov je takođe rekao da se sreo sa ruskim obaveštajcima u novembru i decembru 2023. godine.

"Tužioci pobrkali kokain i piljevinu"

Hanter Bajden se trenutno suočava sa tri optužnice vezane za vatreno oružje koje su protiv njega podigli federalni istražitelji, navodeći da je lagao o konzumaciji droge dok je podnosio zahtev za dozvolu za oružje. Ove optužnice su podignute nakon što je FBI tvrdio da je pronašao ostatke kokaina u torbici za oružje koju je posedovao 2018. godine.

"Da budemo jasni, istražitelji su bukvalno pronašli drogu u torbici u kojoj je optuženi držao pištolj“, naveli su tužioci, prenosi Newsweek.

Pravni tim mlađeg Bajdena u utorak je podneo novi zahtev za uvid u dokumenata iz istrage, tvrdeći da tužioci nisu pružili dovoljno materijala. U okviru podneska, Bajdenov advokat Ejb Louel je takođe odbacio foto dokaze koje su tužioci koristili na sudu, za koje su tvrdili da prikazuju kokain.

Prema rečima advokata, fotografije koje su snimljene sa telefona Hantera Bajdena, zapravo pokazuju piljevinu. Takođe je tvrdio da je fotografije njegovom klijentu poslao njegov bivši psihijatar, dr Kit Albou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet