Planeta

Kina postala jedno od najskupljih mesta za podizanje dece, preti joj dramatičan pad nataliteta

Komentari

Autor: CNN/Euronews Srbija

22/02/2024

-

18:34

Kina postala jedno od najskupljih mesta za podizanje dece, preti joj dramatičan pad nataliteta
Kina postala jedno od najskupljih mesta za podizanje dece, preti joj dramatičan pad nataliteta - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema najnovijem izveštaju, Kina je jedno od najskupljih mesta na svetu za podizanje dece, pri čemu ta činjenica utiče na žene i dovodi do veoma niske stope fertiliteta u zemlji koja se suočava s demografskom krizom.

Studija objavljena u sredu od strane kineskog YuWa Instituta za istraživanje populacije pokazala je da prosečni nacionalni trošak podizanja deteta od rođenja do 17. godine iznosi oko 74.800 dolara - što raste na više od 94.500 dolara ukoliko porodica podržava dete tokom diplomskih studija, prenosi BBC.

Trošak podizanja deteta do 18. godine u Kini je 6,3 puta veći od bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika, navodi se u izveštaju - što je drugi najveći odnos posle Južne Koreje, koja ima najnižu stopu fertiliteta na svetu i gde je trošak podizanja dece 7,79 puta veći od bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika.

U poređenju sa tim, izveštaj kaže da je taj trošak samo 2,08 puta veći od bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika u Australiji, 2,24 puta veći u Francuskoj, 4,11 puta veći u Sjedinjenim Američkim Državama i 4,26 puta veći u Japanu - još jednoj istočnoazijskoj zemlji koja se dugo suočava s ubrzano starenjem stanovništva i opadanjem nataliteta.

"Populacijski kolaps"

"Iz razloga kao što su visoki troškovi rađanja dece i teškoća žena da usklade porodicu i posao, volja kineskog naroda da ima decu gotovo je najmanja na svetu", navodi se u izveštaju. "Nije preterano opisati trenutnu situaciju sa populacijom kao 'populacijski kolaps'".

Populacija Kine je smanjena u poslednje dve godine, a 2023. je ubeležila najnižu stopu rađanja od osnivanja komunističke Kine 1949. Prošle godine, Indija je pretekla Kinu i postala najmnogoljudnija zemlja na svetu.

Profimedia

 

Demografska kriza ima ozbiljan uticaj na drugu najveću svetsku ekonomiju - i produbljuje se u poslednjim godinama uprkos naporima vlasti da promene trend nakon decenija restriktivnih politika rađanja.

Iako je vlada ublažila ograničenje broja dece dozvoljenog po paru, pokrenula nacionalne kampanje koje podstiču porodice da imaju više dece i nudila finansijske stimulanse, malo toga se promenilo - delimično zato što mnogim ženama žrtva nije vredna nagrade, navodi izveštaj YuWa.

Žene koje uzimaju porodiljsko odsustvo mogu da se suoče s "nepravednim tretmanom" na poslu kao što su premeštanje u druge timove, smanjenje plate ili propuštanje prilika za unapređenje, navodi izveštaj.

Poslodavci stvari čine težim

Dodaje se da bi, ako troškovi porodiljskog odsustva padnu isključivo na kompanije bez podrške vlade, poslodavci mogli da počnu da izbegavaju zapošljavanje žena u reproduktivnoj dobi - nešto što je već široko rasprostranjeno u Kini, sa izveštajima o tome kako su žene pitane o planiranju porodice tokom razgovora za posao ili kako su zaobiđene za vodeće uloge čak i ako nemaju planove za decu.

A za neke žene koje potpuno prestaju da rade dok odgajaju decu, povratak na radno mesto postaje neverovatno težak. Žene koje imaju decu mogu da očekuju pad zarade od 12% do 17%, navodi se u izveštaju pozivajući se na istraživanja iz više izvora.

Ovi ustupci možda su bili češći tokom proteklih decenija - ali kineske žene danas su obrazovanije i ekonomski nezavisnije nego ikada ranije te prevazilaze broj muškaraca u programima visokog obrazovanja. Sa toliko ostvarenih poboljšanja tokom proteklih godina, stručnjaci su ranije rekli da žene sve više u prvi plan stavljaju karijeru i lični razvoj nad tradicionalnim prekretnicama poput braka i rađanja dece.

Tu su takođe troškovi koji se tiču vremena, rada i novca potrebnih za odgajanje deteta.

Istraživanja pokazuju da su žene u Kini uglavnom odgovorne za kućne poslove poput kuvanja, čišćenja i kupovine - kao i brigu o deci koja obuhvata vođenje dece u školu, pomoć oko domaćeg zadatka i privatne časove.

Profimedia

 

U izveštaju se navodi da to znači da žene svakodnevno gube gotovo pet sati vremena za slobodne aktivnosti i plaćeni rad - pri čemu se gotovo sve te sate posvećuju kućnim poslovima umesto tome. Dok očevi takođe gube neko vreme za slobodne aktivnosti, njihovo radno vreme se značajno ne menja - i njihove karijere nisu znatno pogođene, navodi se u izveštaju YuWa.

Pad stope rađanja mogao duboko da utiče na ekonomski rast

"Zbog trenutnog društvenog okruženja u Kini koje nije pogodno za rađanje dece, trošak vremena i trošak prilike za žene da imaju decu su previsoki", navodi se u izveštaju. "Nekim ženama je potrebno odustajanje od rađanja dece kako bi imale priliku da uspeju u karijeri".

Kineska ekonomija je porasla 5,2% u 2023. godini, neznatno više od zvaničnog cilja postavljenog od strane Pekinga. Ali zemlja se suočava sa mnogo izazova, uključujući rekordni pad cene nekretnina, nagli porast nezaposlenosti mladih ljudi, deflacionarni pritisak, rastuće korporativne nesolventnosti i finansijski stres lokalnih vlada.

Izveštaj upozorava da bi pad stope rađanja mogao duboko da utiče na ekonomski rast, ukupnu sreću ljudi i globalni položaj Kine.

Autori su pozvali na pravljenje nacionalne strategije koja će smanjiti troškove rađanja "što je pre moguće" - kao što su novčane pomoći, poreske olakšice i subvencije za stanovanje, jednako porodiljsko i očinsko odsustvo, zaštita reproduktivnih prava samohranih žena i obrazovne reforme.

Komentari (0)

Svet