Planeta

Rasizam ili školska pravila? Sudija u Teksasu potvrdio da je škola imala pravo da kazni crnog tinejdžera zbog frizure

Komentari

Autor: Huffpost/Euronews Srbija

23/02/2024

-

22:06

Rasizam ili školska pravila? Sudija  u Teksasu potvrdio da je škola imala pravo da kazni crnog tinejdžera zbog frizure
Tanjug/AP/Michael Wyke - Copyright Tanjug/AP/Michael Wyke

veličina teksta

Aa Aa

Sudija je u četvrtak presudio da je školskom okrugu u Teksasu zakonski dozvoljeno da kazni crnog srednjoškolca zbog njegove frizure.

Deril Džordž, 18-godišnji učenik u srednjoj školi Barbers Hil u Mont Belviju, služi suspenziju u školi iz Nezavisnog školskog okruga Barbers Hil od 31. avgusta jer odbija da promeni frizuru, navodi The Associated Press.

Školski okrug je podneo tužbu, rekavši da njegova duga kosa krši pravila oblačenja, jer bi, ako bi je pustio, kosa bila ispod kragne na košulji. Džordž nosi kosu zavezanu i sa uvrnutim dredovima na vrhu glave.

Tanjug/AP

 

Sudija je presudio u korist školskog okruga, rekavši da njegova politika dužine kose ne krši državni zakon, takozvani Crown Act, koji zabranjuje diskriminaciju kose na osnovu rase i zabranjuje poslodavcima i školama da kažnjavaju ljude zbog teksture kose ili neobičnih frizura, poput pletenica, lokni i slično. Međutim, zakon, koji je stupio na snagu u septembru 2023, ne pominje ništa o dužini kose.

Greg Pul, upravnik školskog okruga, rekao je u izjavi za HuffPost da "Crown Act ne daje učenicima neograničenu slobodnu volju".

Džordžov slučaj nije usamljen

"Vrhovni sud SAD nedavno je presudio da je afirmativna akcija kršenje 14. amandmana i verujemo da će se isto obrazloženje na kraju primeniti sada", rekao je Pul. "Velika očekivanja su pomogla da Barbers Hill ISD postane državni lider u mnogim stvarima, a visoki standardi u školi koriste svim etničkim grupama. Lažno tvrditi da je ovo gore od rasizma podriva nađe napore da se pozabavimo radnjama koje krše ustavom zaštićena prava".

Džordžov advokat nije odmah odgovorio na zahtev za komentar, ali Džordž je rekao za CNN pre suđenja da misli da je pravilo uvedeno "samo da bi se napali ljudi" sa loknama i pletenicama.

"Oni nisu odabrali nikog drugog osim mene", rekao je.

Tanjug/AP

 

U maju prošle godine, škola u Severnoj Karolini zahtevala je od dva dečaka Indijanaca, uključujući jednog u prvom razredu, da ošišaju dugu kosu ako žele da se vrate u razred.

Majka učenika prvog razreda, Ešli Lomboj, rekla je da duga kosa njenog sina simbolizuje deo nasleđa plemena Vakamav Sijuan i da je kosa povezana sa duhovnošću. Školski okrug je saopštio da su frizure za dečake bile u suprotnosti sa njihovom politikom, koja kaže da kosa dečaka "mora da bude uredno podšišana i spuštena do kragne, iznad obrva, a ne ispod vrha ušiju ili obrva, i ne preterane visine".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet