Evropa

Premlaćivanja, grafiti i skrnavljenja grobova: Zabeležen porast antisemitskih incidenata u Francuskoj i Belgiji

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2024

-

23:51

Premlaćivanja, grafiti i skrnavljenja grobova: Zabeležen porast antisemitskih incidenata u Francuskoj i Belgiji
Premlaćivanja, grafiti i skrnavljenja grobova: Zabeležen porast antisemitskih incidenata u Francuskoj i Belgiji - Copyright Tanjug AP/Aurelien Morissard

veličina teksta

Aa Aa

Broj antisemitskih dela registrovanih u Francuskoj i Belgiji naglo je porastao od početka rata u Gazi.

Prema podacima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova i Službe za zaštitu jevrejske zajednice 2023. godine prijavljeno je 1.676 antisemitskih dela, u poređenju sa 436 prethodne godine.

Prema Savetu jevrejskih institucija u Francuskoj, glavnoj jevrejskoj interesnoj grupi u zemlji, broj antisemitskih dela u tri meseca koja su usledila nakon napada Hamasa 7. oktobra jednak je broju u prethodne tri godine zajedno.

U susednoj Belgiji, nezavisno javno telo koje se bori protiv diskriminacije saopštilo je da je primilo 91 izveštaj o incidentima povezanim sa sukobom Izraela i Hamasa između 7. oktobra i 7. decembra prošle godine, u poređenju sa 57 izveštaja za celu 2022. godinu, prenosi Asošiejted pres.

Većina izveštaja se odnosila na antisemitske primedbe ili dela, uključujući slučajeve poricanja holokausta i druge poruke mržnje, saopštila je Unia, nezavisna javna institucija koja se bori protiv diskriminacije i promoviše jednakost.

U izveštaju se navode slučajevi premlaćivanja, antisemitskih grafita i skrnavljenja na desetine grobova u jevrejskom delu groblja u blizini grada Šarlroa, navodi Unia, koja takođe sarađuje sa kancelarijom javnog tužioca i belgijskom policijom u devet slučajeva napada i štete, navodi se u saopštenju.

"Zbog toga možemo govoriti o jasnom porastu prijava antisemitizma od 7. oktobra 2023. godine“, navodi se u saopštenju. 

Mnoge evropske zemlje su zabeležile porast prijavljenih antisemitskih dela i komentara od izbijanja rata. 

U Belgiji živi oko 29.000 Jevreja, prema podacima Svetskog jevrejskog kongresa. U Francuskoj, koja ima najveće jevrejske i muslimanske zajednice u Evropi, Savet jevrejskih institucija u Francuskoj saopštio je da je 57,8 odsto antisemitskih akata u 2023. bilo usmereno protiv pojedinaca. Oni su uključivali fizičko nasilje ili pretnje. Grupa je takođe primetila "eksploziju u broju antisemitskih dela u školama“.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa