Evropa

Skoro 80 ​​godina od Holokausta: Oko 245.000 preživelih Jevreja živi u više od 90 zemalja

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2024

-

20:24

Skoro 80 ​​godina od Holokausta: Oko 245.000 preživelih Jevreja živi u više od 90 zemalja
Skoro 80 ​​godina od Holokausta: Oko 245.000 preživelih Jevreja živi u više od 90 zemalja - Copyright AP Photo/Markus Schreiber, file

veličina teksta

Aa Aa

Skoro 80 ​​godina nakon Holokausta, oko 245.000 preživelih Jevreja i dalje živi u više od 90 zemalja, prema novim demografskim istraživanjima. Skoro polovina njih, ili 49 odsto, živi u Izraelu, 18 odsto je u Zapadnoj Evropi, 16 odsto u SAD i 12 odsto u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, prema studiji "Konferencije o jevrejskim materijalnim zahtevima protiv Nemačke" sa sedištem u Njujorku, koja se takođe naziva "Konferencija potraživanja" (Claims Conference).

Njihov broj se brzo smanjuje, pošto je većina njih veoma stara i često slabog zdravlja, sa srednjom starošću od 86 godina.

Dvadeset procenata preživelih je starije od 90 godina i više je žena (61 odsto) nego muškaraca (39 odsto), prenosi AP.

Većina njih su za vreme Holokausta bili deca, odnosno osobe rođene nakon 1928. godine.

"Ovo su Jevreji koji su rođeni u svetu koji je želeo da ih vidi ubijene. Oni su u mladosti pretrpeli zločine Holokausta i bili primorani da iz pepela logora i geta ponovo izgrade čitav život koji je uništio njihove porodice i zajednice", rekao je Greg Šnajder, izvršni potpredsednik "Konferencija potraživanja".

Jevrejska zajednica u Nemačkoj ponovo je porasla posle 1990. godine, kada je više od 215.000 jevrejskih migranata i njihovih porodica došlo iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

Tanjug AP/Michal Dyjuk

 

Danas u Nemačkoj još uvek živi samo 14.200 preživelih, zaključuje se u demografskom izveštaju.

Claims Conference upravlja se nekoliko programa kompenzacije koji obezbeđuju direktna plaćanja preživelima širom sveta, obezbeđuje socijalne usluge za više od 300 humatirarnih agencija širom sveta i obezbeđuje da preživeli dobiju usluge kao što su kućna nega, hrana, lekovi, prevoz i socijalizacija, navodi AP.

Takođe je pokrenuto nekoliko obrazovnih projekata koji ilustruju važnost prenošenja svedočenja preživelih Holokausta na mlađe generacije kako njihov broj postaje sve manji, a antisemitizam je ponovo u porastu.

Šest miliona evropskih Jevreja i pripadnika drugih manjina ubili su nacisti i njihovi saradnici tokom Holokausta u Drugom svetskom ratu. Ni dan danas nema tačnih podataka o tome koliko je tačno Jevreja preživelo logore smrti, geta ili skrivajući se širom Evrope koju su okupirali nacisti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa